Competitia este lansata luni, 2 februarie, la Spatiul Public European din Bucuresti si se adreseaza tinerilor intre 18 si 30 de ani, vorbitori de limba romana, din Romania si de peste hotare. Obiectivele concursului sunt atat initierea procesului de formare a unor specialisti pe teme europene de interes general, cat si dezvoltarea publicului preocupat de evolutia constructiei europene. Proiectul se desfasoara in contextul declararii anului 2015 "Anul european al dezvoltarii".

Pentru participare, cei interesati vor trimite, in perioada 2 februarie a 15 aprilie 2015, un eseu original, nepublicat anterior, pe tema "Europa Noastra", la adresa europanoastra@eurocentrica.ro.

Eseul trebuie redactat in limba romana si va contine intre 7 500 si 10 000 de caractere (inclusiv spatiile). Acesta va fi transmis in format .doc sau .docx, atasat intrAun eAmail ce va preciza datele personale ale participantului: nume, prenume, varsta, date de contact , adresa, telefon, eAmail.or fi acordate urmatoarele premii:

Premiul Europunkt a excursie la Bruxelles si carti de referinta pe tematica UE;
Premiul de Originalitate a excursie la Bruxelles;
Premiul Special pentru romanii din Statele Parteneriatului Estic al UE (se acorda exclusiv tinerilor vorbitori de limba romana din state ale Parteneriatului Estic al UE:
Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) :  o tabletaPC.

De asemenea, eseurile primilor zece clasati vor fi publicate pe site- ul Europunkt.ro.
Un juriu compus din 3 specialisti independenti va evalua, in perioada 16 - 30 aprilie 2015, fiecare eseu, iar lista castigatorilor va fi publicata pe site-ul www.europunkt.ro, in data de 4 mai 2015.

Premiile vor fi acordate joi, 7 mai 2015, in cadrul fesivitatii de aniversare a unui an de activitate a Europunkt.ro.

Regulamentul complet al concursului, inclusiv detaliile privind redactarea eseurilor, este disponibil pe site- ul Europunkt.

Competitia este organizata in parteneriat cu Institutul Qvorum si Asociatia Convergente Europene si se bucura de sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania