Descriere proiect: Who are the Gatekeepers of the Internet?
EurActiv România este partener într-un proiect finanțat de Fundația Knight și German Marshall Fund. Inițiativa urmărește crearea unei hărți online a proprietarilor furnizorilor de internet din Europa Centrală și de Est.
Context
”Who are the gatekeepers of the internet?” este unul dintre cei nouă câștigători ai Knight News Challenge 2014. Proiectul urmărește identficarea și investigarea proprietarilor furnizorilor de servicii de internet (ISP) din Europa Centrală și de Est. Inițiativa vizează 12 țări din regiune: România, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia și Slovenia.
Proiectul abordează problema transparenței în domeniul infrastructurii de internet. Furnizorii de internet în funcție de poziția lor (Tier 1, 2 sau 3) au capacitatea de a influența calitatea experienței utilizatorilor din spațiul online, pot modifica viteza de transfer a datelor și pot bloca accesul la anumite pagini. Există deja exemple în lume unde accesul la paginile platformelor sociale și de știri , precum și la bloguri, a fost oprit. Aceste cazuri ilustrează potențialul curent pentru încălcarea dreptului la libera expresie și restricționarea accesului la informație.
Proiectul ”Who are the gatekeepers of the internet?” abordează această situație, cu o atenție deosebită pentru zona Europei Centrale și de Vest, aplicând o matrice de analiză care cuprinde date despre proprietari și conexiuni cu alte structuri.
Obiective
Proiectul contribuie la îmbunătățirea cunoașterii privind furnizorii de servicii de internet din regiune si la creșterea transparenței în domeniu. Principalele obiective sunt:
- Creșterea conștientizării publice și îmbunătățirea cunoașterii privind proprietarii furnizorilor de servicii de internet din Europa Centrală și de Est, inclusiv în ceea ce privește absența transparenței, relațiile cu mediul politic și legăturile cu structurile de crimă organizată și corupție;
- Facilitarea cooperării transnaționale din regiune între jurnaliști și activiști civici;
- Sensibilizarea actorilor instituționali europeni în privința problemelor asociate cu infrastructura de internet și promovarea implementării unor măsuri specifice pentru asigurarea transparenței în domeniu și protejarea drepturilor și libertăților în cadrul digital.
Activități
Principalele activități ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea unei platforme online de diseminare care să utilizeze animații SMART, infografice și tree-maps pentru a ilustra rezultatele proiectului;
- Adunare, analizare și interpretare date privind proprietarii ISP-urilor din regiune, în particular privind transparența, relațiile cu mediul politic și legăturile cu structurile de crimă organizată și corupție;
- Campanie de advocacy care cuprinde activități de comunicare online, 12 webminare online cu specialiști din țările vizate și o conferința finală la Bruxelles.
Parteneri
Proiectul este implementat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) în parteneriat cu Rise Project și Asociația Actorilor Europeni.
Proiectul este finanțat de Fundația Knight și German Marshall Fund, prin Black Sea Trust.