Merele, prunele si strugurii din Republica Moldova vor avea acces suplimentar pe piata Uniunii Europene, in urma votului Raportului Moisa din plenul Parlamentului European de miercuri, 17 decembrie 2014.

40.000 de tone de mere, 10.000 de tone de struguri de masa si 10.000 de tone de prune vor dubla astfel contingentele de export deja disponibile agricultorilor moldoveni prin Acordul de liber schimb in vigoare de la 1 septembrie.

Deputatul roman (PSD) Sorin Moisa, Raportor pentru Moldova in Comisia de Comert International a Parlamentului European, a declarat:

    "Cu exceptia ciudateniilor delirante debitate de reprezentantii Frontului National din Franta, aparent mai pasionati de cauza Rusiei decat Moscova insasi, am avut sprijin unanim din partea factiunilor politice. As vrea sa le multumesc tuturor colegilor din Parlamentul European care au sustinut aceasta lege."
    "Sper ca autoritatile moldovene sa reuseasca sa transforme aceste cote intr-o poveste de succes, care sa ajute cu adevarat fermierii moldoveni. As vrea sa fac un apel si la operatorii economici din Romania sa foloseasca aceasta oportunitate, cu deschidere fata de colegii din Republica Moldova. Merele, prunele si perele din Moldova sunt foarte gustoase si va asigur ca ele vor fi apreciate de consumatorii romani, daca le vor gasi pe piata, alaturi, sper, de tot mai multe fructe romanesti din Romania".

Context: Noile concesii se aplica retroactiv de la 1 august 2014 si vor fi disponibile pana la finalul lui 2015, acoperind, deci, doua sezoane agricole. Rusia a impus un embargo impotriva produselor agricole moldovenesti la 21 iulie 2014, si impotriva celor europene la 7 august 2014.

Press-release al Grupului S&D din Parlamentul European transmis pentru EurActiv PR