Proiectele menite să-i capaciteze pe locuitorii orașelor din UE riscă să fie reduse la un exercițiu de bifare a unor casete, cu excepția cazului în care liderii municipali îi pot convinge pe cât mai mulți dintre alegătorii să participe.
Pentru a combate regresul democratic și a consolida democrația locală, orașele au dezvoltat instrumente creative pentru a stimula implicarea cetățenilor, cum ar fi bugetarea participativă și consultările regionale.
Orașele europene utilizează instrumente online pentru a-și implica locuitorii, dar lipsa competențelor digitale și a accesului ar putea amplifica inegalitățile existente.
După crizele din ultimele două decenii, subiectul central al Conferinței privind viitorul Europei ar trebui să fie reziliența UE și politicile în valoarea cetățenilor europeni, declară secretarul de stat al Sloveniei, Gašper Dovžan, pentru EURACTIV.
Orașele europene le oferă din ce în ce mai mult cetățenilor lor posibilitatea de a face cunoscute problemele locale, întrebându-i pe locuitorii din orașe cum să cheltuiască bugetele municipale și implicându-i pe platforme inovatoare.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.