Pentru a combate regresul democratic și a consolida democrația locală, orașele au dezvoltat instrumente creative pentru a stimula implicarea cetățenilor, cum ar fi bugetarea participativă și consultările regionale.

Aceste forme de participare publică sunt menite să aducă democrația mai aproape de cetățeni, oferindu-le o platformă pentru comunicarea problemelor locale.

Totuși, majoritatea orașelor europene nu sunt mai aproape de găsirea unui teren comun cu administrațiile lor naționale. Această diviziune tot mai mare poate împiedica acțiunile locale până la punctul în care unii solicită orașelor să aibă acces direct la finanțarea UE.

Mai mult, aceste instrumente participative ar putea să nu fie suficiente pentru a lupta împotriva populismului în creștere pe continent, chiar dacă sunt finanțate în mod adecvat. Deși procesele participative din întreaga Europă au stimulat implicarea civică, ele nu au reușit să diversifice grupul de participanți pentru a include cetățenii care partajează atitudini populiste.