DEMOTECBugetarea participativă: aspect publicitar sau panaceu democratic?
![Orașele europene își încurajează cetățenii să participe la decizii [Shutterstock/Rawpixel.com via EURACTIV.com] Orașele europene își încurajează cetățenii să participe la decizii [Shutterstock/Rawpixel.com via EURACTIV.com]](https://www.euractiv.ro/library/phpthumb/phpThumb.php?src=%2Fimages%2Farticole%2F31468.jpg&w=1140&h=641&far=C&zc=C&f=jpeg&q=90&hash=90e2685f06b82af9cf168eb95e299079)
Orașele europene le oferă din ce în ce mai mult cetățenilor lor posibilitatea de a face cunoscute problemele locale, întrebându-i pe locuitorii din orașe cum să cheltuiască bugetele municipale și implicându-i pe platforme inovatoare.
Liderii locali cred că implicarea cetățenilor poate consolida democrația și poate accelera tranziția verde a Europei, întrucât majoritatea cererilor publicului se referă la durabilitate și la mediu. Unii chiar pretind că a le oferi locuitorilor o platformă mai amplă în acest sens, poate împiedica tendințele autoritare.
Totuși, potrivit anumitor critici, aceste instrumente nu sunt suficiente pentru a opri populismul și ar putea fi utilizate chiar pentru a masca deciziile discreționare ale liderilor locali.
EURACTIV realizează o analiză mai atentă în cadrul acestui supliment tematic.
> DEMOTEC: Atunci când sunt întrebați, europenii din mediul urban vor orașe mai verzi
Pe primele locuri pe agenda lor europenii plasează tranziția ecologică, infrastructura durabilă și spațiile publice verzi.
> DEMOTEC: Slovenia: Dezbaterea privind viitorul Europei ar trebui să se axeze pe reziliență
După crizele succesive din cursul ultimelor două decenii, o problemă centrală pentru Conferința privind viitorul Europei ar trebui să fie modul de a asigura reziliența UE și de a pune politicile favorabile cetățenilor europeni pe primul loc, a declarat secretarul de stat al Sloveniei, Gašper Dovžan, pentru EURACTIV.
Orașele europene utilizează instrumente online pentru a-și implica locuitorii, dar lipsa competențelor digitale și a accesului ar putea amplifica inegalitățile existente.
Pentru a combate regresul democratic și a consolida democrația locală, orașele au dezvoltat instrumente creative pentru a stimula implicarea cetățenilor, cum ar fi bugetarea participativă și consultările regionale.
Proiectele menite să-i capaciteze pe locuitorii orașelor din UE riscă să fie reduse la un exercițiu de bifare a unor casete, cu excepția cazului în care liderii municipali îi pot convinge pe cât mai mulți dintre alegători
Comentarii