Vocea tinerilor ar trebui să aibă un rol permanent atunci când este avută în vedere legislația, a declarat președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, într-un interviu acordat Euractiv.

Participarea tinerilor nu ar trebui tratată ca un „paravan”. 

CESE este prima instituție care pune în aplicare Testul UE pentru tineret, un instrument participativ utilizat pentru a implica tinerii și organizațiile de tineret în elaborarea avizelor luate în considerare în procesul legislativ al UE.

„Am promis deja în ultimul mandat că dorim să înregistrăm progrese în ceea ce privește implementarea la nivelul tinerilor, implicarea tinerilor”, a declarat Oliver Röpke, președintele CESE, pentru Euractiv. Dialogul UE cu tinerii, un alt instrument participativ instituit de Forumul European de Tineret, a fost pus în aplicare încă din 2009 și facilitează dialogul dintre tineri și responsabilii de elaborarea politicilor.

Testul pentru tineret urmărește să aducă tinerii și organizațiile de tineret în camerele în care se iau decizii, în special tipurile de decizii care le vor afecta viața pe termen lung.

De asemenea, le va permite să ofere consultanță din perspectiva unei generații mai tinere cu privire la aspecte precum schimbările climatice. „Combaterea schimbărilor climatice reprezintă cu siguranță interesul principal al tinerilor”, a afirmat Oliver Röpke.

„Prin urmare, am folosit întotdeauna un delegat [la Conferințele COP privind schimbările climatice], care a fost foarte util pentru a ne deschide mintea.” Există o cerere de participare online pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Comitetul de selecție din cadrul CESE examinează cererile, iar decizia finală este luată de Birou.

Permanența

Testul pentru tineret a fost inclus în manifestul lui Oliver Röpke, care a fost lansat în aprilie, când a fost numit președinte al CESE. „În manifestul meu, m-am angajat să stabilesc o structură permanentă pentru tineri în cadrul Comitetului”, a spus Oliver Röpke. În punerea sa în aplicare, testul solicită participanților săi să ia în considerare alte metode permanente pentru a include tinerii în procesele decizionale ale UE.

Grupul pentru tineret al CESE va permite CESE să continue punerea în aplicare a testelor pentru tineret, dincolo de proiectele-pilot aflate deja în curs de desfășurare. În loc să solicite opiniile tinerilor de la caz la caz, Oliver Röpke a declarat că Grupul pentru tineret ar trebui să aducă o soluție cu caracter permanent, structural, pentru a include vocea tinerilor atunci când este avută în vedere legislația.

„Cred că nu putem face acest lucru doar pe o bază ad-hoc, deoarece acest lucru ar fi foarte slab”, a spus Oliver Röpke. „Decizia de a aduce tineri în cadrul Comitetului ar trebui să fie o decizie principală.”

„Nu un paravan”

Printre punctele-cheie ale Testului UE pentru tineret, Oliver Röpke remarcă faptul că testul „nu ar trebui să fie un paravan pentru activitățile noastre”. În schimb, ar trebui mai degrabă să fie adăugat instrumentelor participative existente decât să înlocuiască alte instrumente sau să facă abstracție de problemele relevante.

„Dorim din ce în ce mai mult să fim un spațiu de convocare pentru societatea civilă și, de asemenea, pentru organizațiile de tineret”, a adăugat Oliver Röpke. Punerea în aplicare a testului pentru tineret se extinde la statele membre, dar și la UK și țările candidate.

„Cred că am fost cu toții de acord că contextul geopolitic s-a schimbat dramatic”, a spus Oliver Röpke. „Putem vedea acest lucru acum, extinderea este pe agenda politică, chiar dacă nu se va întâmpla astăzi sau mâine. Dar se va întâmpla în câțiva ani, iar Europa trebuie să se poziționeze.” „Poate că este puțin mai ușor pentru noi să-i implicăm pe partenerii noștri din țările candidate, dar cred că ar trebui să urmeze și alții”, a afirmat Oliver Röpke, subliniind puterea discretă a CESE, care oferă doar consultări privind elaborarea politicilor UE.

În timp ce testul pentru tineret caută diverse voci pe baza geografiei, vârstei, genului și echilibrului de interese, acesta nu dispune de măsuri care să vizeze diversitatea în ceea ce privește rasa, sexualitatea și abilitățile.

„Dorim o abordare etapizată”, a declarat Oliver Röpke. „Dar vom analiza cu siguranță măsuri menite să crească egalitatea și incluziunea la nivelul Comitetului”, a spus Oliver Röpke.