În această lună Comisia Europeană va lansa o versiune modernizată a portalului său online de implicare a cetățenilor, „Exprimați-vă părerea!”, a declarat vicepreședinta Comisiei, Dubravka Šuica, pentru Euractiv.

Cum 66 % dintre cetățenii UE sunt în favoarea unei implicări sporite a cetățenilor în procesul de elaborare a politicilor la nivel european, se impune ca rolul  democrației participative să fie luat în serios în cadrul politicii europene moderne.

Multe dintre subiectele discutate de cetățenii activi sunt pertinente. De exemplu, în 2017, a fost înregistrat de cetățeni un apel către Comisie vizând interzicerea controversatului erbicid glifosat. Cu toate acestea, aducerea în discuție a unor subiecte valide nu este o garanție că cetățenii vor obține ce își doresc. În decembrie anul trecut, Comisia a decis să îi reînnoiască licența pentru încă 10 ani.

Deși dezamăgirile fac parte din democrația participativă, existența unui sistem mai organizat de implicare alături de instituțiile UE poate face ca aceste pastile amare să fie mai ușor de acceptat. „Acest hub online va acționa ca un punct de intrare unic pentru toate mecanismele de implicare a cetățenilor care funcționează în cadrul Comisiei și care permit cetățenilor europeni să aibă un impact asupra elaborării politicilor”, a declarat vicepreședinta Dubravka Šuica, responsabilă de portofoliul democrației și demografiei, pentru Euractiv.

Ea a continuat descriind lunga istorie a Comisiei Europene în ceea ce privește implicarea cetățenilor, care continuă să evolueze. Potrivit VP, în contextul geopolitic actual, acest lucru este mai necesar ca niciodată. „Pe durata acestui mandat, ne-am axat pe construirea unui ecosistem democratic rezilient, care să fie potrivit pentru viitor. Acesta este necesar având în vedere ritmul în care societatea, în general, inovează, se adaptează și se schimbă”, a spus Dubravka Šuica.

„Vorbim despre inovație în economia și industria noastră.Trebuie să inovăm și la nivelul democrației noastre”, a adăugat ea. Din perspectiva VP, asigurarea unui spațiu public sigur și transparent pentru participarea cetățenilor este o modalitate crucială de a consolida fundamentele democrațiilor noastre.

Nu au lipsit inițiativele menite să încerce să determine implicarea și entuziasmul cetățenilor cu privire la participarea la deliberările UE. Un test pentru tineret pentru a lua în considerare impactul unei politici asupra tinerilor, grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni selectați în mod aleatoriu pentru a discuta legislația și inițiativa cetățenească europeană pentru colectarea de semnături cu scopul de a crea noi legi sunt doar câteva dintre instrumentele UE menite să dea o mai mare semnificație opiniilor a 450 de milioane de persoane.

Cu toate că boomul mediatic din jurul unor astfel de inițiative tinde de obicei să se atenueze după lansarea lor, aceste instrumente sunt încă foarte active. „Pentru 2024, sunt planificate alte două grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni privind eficiența energetică și lupta împotriva urii și a discursului de incitare la ură”, a declarat Dubravka Šuica. În ciuda acestor intenții bune, o privire mai în profunzime arată că momentele cruciale care contează, cum ar fi cele în care se iau decizii cu privire la locul în care sunt investite fondurile menite să îmbunătățească viața oamenilor, au adesea loc în spatele ușilor închise.

Să luăm ca exemplu fondurile de redresare în urma pandemiei. Un responsabil cu strategia politică din cadrul CEE Bankwatch Network a declarat pentru Euractiv că s-a străduit să afle cine beneficiază în realitate de finanțare și cine sunt beneficiarii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și Spania.

Argumentul său principal: dacă organizațiile se luptă să obțină aceste informații de bază, este o dovadă că cetățenii nu au fost deloc implicați în proces. Există unele semne că intenția este ca aceasta să fie mai degrabă excepția decât regula. În septembrie 2023, majoritatea deputaților din Parlamentul European au solicitat UE să ofere cetățenilor europeni o voce mai puternică și mai multe instrumente pentru a influența procesul decizional al Uniunii, precum și să instituționalizeze procesele participative și deliberative.

De asemenea, a fost solicitat un ghișeu unic pentru toate instrumentele existente, pentru a garanta faptul că cetățenii au acces mai ușor la acestea. Totuși, vocea cetățenilor a avut și momente de succes. Au intrat în vigoare acte legislative adoptate ca urmare a inițiativei cetățenești privind dreptul la apă.

Președinția belgiană a Consiliului organizează, de asemenea, un grup de dezbatere al cetățenilor privind inteligența artificială. „Acesta reprezintă o premieră de acest tip și leagă procesul deliberativ național de procesul european”, a afirmat Dubravka Šuica. Votul ca instrument pentru schimbare Întrebată despre instrumentele democrației participative de care Comisia este deosebit de atașată, Dubravka Šuica a declarat că toate metodele de implicare sunt la fel de valabile.

În ceea ce o privește, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a avut un răspuns foarte direct: votul. „Deși este bine că oamenii, în special tinerii, sunt astăzi mai implicați politic prin utilizarea a diferite metode, cum ar fi platformele de comunicare socială, cel mai bun instrument pentru a genera o schimbare este votul”, a declarat președinta Roberta Metsola pentru Euractiv. Mesajul Robertei Metsola în toate statele membre ale UE pe care le vizitează în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie este deja stabilit. Acesta îi va „încuraja pe toți cetățenii UE să-și facă auzită vocea, să ia lucrurile în propriile mâini, să modeleze Europa pe care o doresc și să voteze.”

Poziția Robertei Metsola nu este surprinzătoare, având în vedere o filozofie predominantă în cadrul PPE, conform căreia votul în cadrul unui proces democratic reprezentativ depășește beneficiile democrației directe. Întrebată despre modul în care PE poate continua să răspundă nevoilor cetățenilor UE și după luna iunie, Roberta Metsola declară că dorește ca Parlamentul „să continue să spargă bulele de la Bruxelles și Strasbourg”.

Prezența în orașele și satele europene este modul prin care PE poate continua să îi asculte pe cetățeni și să se asigure că deciziile sale reflectă atât aspirațiile, cât și provocările acestora, consideră ea.

În ciuda entuziasmului său pentru un ecosistem care oferă o voce cetățenilor, Dubravka Šuica nu a ignorat nici subiectul alegerilor. Ea a menționat, de asemenea, că, deși diferitele forme de implicare contribuie la aprofundarea democrației participative, acest lucru este menit să completeze democrația reprezentativă. „Nu o înlocuiește”, a declarat Dubravka Šuica pentru Euractiv.

Ea a subliniat că pachetul de măsuri privind apărarea democrației solicită observarea cetățenilor în procesele electorale, adăugând că speră ca țările să ia în considerare acest lucru înainte de luna iunie. Aceasta a subliniat, de asemenea, convingerea că aceste alegeri se vor desfășura pe bază de încredere și a subliniat importanța încrederii în procesul electoral. În cele din urmă, cetățenii trebuie să vadă că democrația dă rezultate.

„Scopul nostru nu este de a oferi răspunsuri populiste ușoare la problemele complexe care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. Dorim să obținem rezultate atât pentru, cât și cu ei; rezultatele care sunt necesare, acolo unde sunt necesare, fără a lăsa pe nimeni și nicăieri în urmă”, a declarat vicepreședinta Dubravka Šuica.