Potrivit experților și deputaților în Parlamentul European, în pofida progreselor realizate la nivelul UE în ceea ce privește egalitatea de gen, politicile și deciziile bugetare nu au inclus încă pe deplin o perspectivă de gen.

Distribuția inegală a bogăției, a veniturilor și a muncii între bărbați și femei în Europa a creat un „dezechilibru structural uriaș, care afectează egalitatea femeilor”, potrivit deputatei în Parlamentul European din partea Grupului Verzilor, Alexandra Geese.

Pentru a remedia acest dezechilibru, Alexandra Geese a făcut presiuni pentru o abordare privind integrarea dimensiunii de gen în bugetul de la nivelul UE, pentru a se asigura că politicile și fondurile UE includ o perspectivă de gen care evaluează impactul acestora atât asupra femeilor, cât și asupra bărbaților.

Cu toate acestea, „încă mai sunt multe de făcut”, a declarat Elisabeth Klatzer, expertă în integrarea dimensiunii de gen în buget, în pofida faptului că există „suficiente cunoștințe, suficientă înțelegere și suficiente metode disponibile pe care Comisia să le utilizeze în execuția bugetului și a altor fonduri”. Integrarea dimensiunii de gen în bugetul de la nivelul UE Integrarea dimensiunii de gen în buget a fost discutată la nivelul UE timp de mai mulți ani, dar „este departe de a fi pe deplin integrată” în bugetul UE, potrivit dnei Elisabeth Klatzer.

„Din păcate, finanțarea egalității de gen atunci când este vorba de bugetul UE și-a pierdut din vedere obiectivele”, a menționat aceasta, adăugând că integrarea egalității de gen în toate domeniile de politică a însemnat pierderea de teren în ceea ce privește fondurile specifice care abordează inegalitatea. „Cred că este vorba despre pierderea voinței politice de a dedica cu adevărat resurse egalității de gen și despre pierderea din vedere a obiectivelor politice legate de egalitatea de gen de-a lungul anilor”, a spus ea. Potrivit Comisiei, egalitatea de gen a fost inclusă în bugetul pentru 2021-2027 „ca principiu orizontal, precum și prin obiective sau acțiuni specifice programelor […], în vederea promovării politicilor axate pe gen și care răspund la dimensiunea de gen”.

În plus, executivul UE experimentează în prezent o abordare de gen în proiectul de buget pentru 2023. „Comisia a aplicat pentru prima dată, pe o bază-pilot, o metodologie nouă pentru a urmări contribuțiile programelor de cheltuieli ale UE la promovarea egalității de gen”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru EURACTIV.

Cu toate acestea, Elisabeth Klatzer a afirmat că bugetul UE rămâne „orientat către influența marilor întreprinderi multinaționale și a intereselor economice și către suprimarea intereselor sociale democratice”. În opinia sa, deciziile bugetare și politicile economice rămân birocratice, împiedicând contribuțiile și participarea societății în ansamblul său. În plus, există o lipsă de date care împiedică înțelegerea clară a impactului politicilor UE și al deciziilor bugetare asupra egalității de gen.

Pentru a aborda această problemă, Comisia lucrează în prezent la colectarea de date „pentru a permite ulterior o evaluare a efectelor finanțării UE asupra egalității de gen”, a declarat un purtător de cuvânt. „Atunci când vom obține aceste cifre, sunt sigur că vom vedea că cel puțin 80 % din buget ajunge la bărbați. Cea mai bună ipoteză a mea este de 80 %”, a spus Alexandra Geese.

Integrarea dimensiunii de gen în bugetul de la nivel local

Deși UE progresează lent în ceea ce privește integrarea dimensiunii de gen în buget, statele membre sunt încă în urmă, doar cinci țări integrând dimensiunea de gen în buget în 2019, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE). Cu toate acestea, integrarea dimensiunii de gen în buget devine din ce în ce mai frecventă la nivel local.

În Viena, începând din 2005, a fost adoptată o abordare privind integrarea dimensiunii de gen în buget, pentru a verifica cine beneficiază de resursele financiare locale și dacă distribuția acestora contribuie la reducerea inegalităților de gen. La nivel de district, de exemplu, municipalitatea a observat că femeile și bărbații folosesc transportul în mod diferit și a decis să investească o parte din bugetul orașului în reamenajarea străzilor.

„Dacă analizăm transportul din perspectiva genului, am putea dispune de o intensificare a transportului public, întrucât femeile conduc mai puțin decât bărbații”, a declarat Alexandra Geese pentru EURACTIV, invitând mai multe femei să se așeze la masă și să modeleze deciziile politice. „Dacă întrebi întreaga populație – și sunt 50 % femei printre oamenii cu care vorbești – „«Cum vreți să vedeți transportul în oraș?», vei obține rezultate diferite.