Codecizia privind cheltuielile bugetului orașului de către persoanele strămutate poate ajuta autoritățile locale să le înțeleagă mai bine nevoile.

Totuși, potrivit experților, aceste comunități se confruntă adesea cu obstacole lingvistice și financiare care le împiedică participarea.

„Dacă scopul implicării cetățenilor este de a se asigura că bugetele și politicile răspund nevoilor populației locale, fiecare voce ar trebui să fie prezentată în procesele de codecizie”, a declarat Jasmijn Slootjes, analist politic la Institutul pentru Politici în materie de Migrație (MPI Europe).

Acest lucru se aplică și bugetării participative, instrumentul democratic care permite cetățenilor să decidă unde să investească o parte din resursele municipale. În opinia dnei Jasmijn Slootjes, implicarea semnificativă în deciziile bugetare ar consolida sentimentul de a face parte dintr-o țară, îmbunătățind în același timp participarea politică, care rămâne scăzută în rândul comunităților de migranți.

„Persoanele strămutate nu pot înțelege sistemul politic sau dinamica politică, dar doresc, de exemplu, evenimente la centrul comunității sau activități de recreere, ligi sportive, lucruri la care se pot raporta”, a declarat Josh Lerner, director executiv al People Powered. Implicarea persoanelor cu origini migratoare poate contribui, de asemenea, la a pune în lumină nevoile acestor comunități, care ar putea să nu fie întotdeauna văzute de municipalitate.

„De aici provin idei noi”, a spus Josh Lerner, adăugând că bugetarea participativă „este o modalitate de a intra în contact cu oameni cu care nu intri în contact în mod normal”.

Barierele lingvistice

Cu toate acestea, atunci când este vorba de participarea persoanelor strămutate, liderii orașelor trebuie să ia în considerare diferențele lingvistice.

Potrivit dlui Josh Lerner, serviciile de interpretare sau de traducere ar trebui incluse în procesele bugetării participative. „Dacă vrei să profiți la maximum de program, trebuie să îl consideri o cheltuială esențială. În caz contrar, cheltui toți acești bani pentru a rula un program care nu ajunge la unii dintre oamenii care au cea mai mare nevoie ca vocea să le fie auzită”.

În același timp, experții avertizează că canalele clasice de comunicare ale administrației ar putea să nu ajungă la aceste grupuri. Implicarea liderilor locali „Implicarea membrilor comunității este o practică foarte promițătoare”, a afirmat Jasmijn Slootjes, adăugând că implicarea influențatorilor cu origini de migranți sau a liderilor religioși locali poate fi „incredibil de eficientă” pentru a mobiliza comunitatea mai largă.

Josh Lerner este de acord că aducerea liderilor locali și a organizațiilor informale, cum ar fi grupurile de fotbal, „în interior” este esențială pentru a asigura participarea mai multor indivizi. „Dacă îi determini să adere, oamenii vor vedea acest lucru ca pe un fenomen în care pot avea încredere”, a spus el, adăugând că „dacă sari acel pas, de multe ori oamenii nu vor participa, întrucât persoanele din comunitatea lor în care au încredere nu participă și pot chiar să vadă acest lucru drept o amenințare”.

Un alt domeniu esențial pentru participarea civică este școala, atât pentru copii, cât și pentru părinți. „Părinții nu se pot conecta cu administrația, dar vor fi mai deschiși față de mediul școlar”, a spus Josh Lerner. Pe măsură ce bugetarea participativă în școli devine din ce în ce mai populară în întreaga Europă, școlile pot deveni „puncte de intrare” pentru a începe implicarea tuturor oamenilor din întreaga comunitate.

Evitarea participării „simbolice”

Cu toate acestea, pentru a asigura faptul că implicarea migranților și a refugiaților nu are loc „doar cu scopul de a o bifa”, participarea politică este crucială pe tot parcursul procesului. „Cred că există adesea o implicare absolut simbolică a migranților și refugiaților în aceste tipuri de procese”, a spus Jasmijn Slootjes, adăugând că persoanele cu origini migratoare „simt adesea că sunt folosite pentru cunoaștere”.

În plus, în opinia sa, aceștia sunt adesea priviți ca „vocea migranților”, sexul, vârsta și clasa socioeconomică fiind ignorate, și rareori primesc ceva în schimbul participării lor. „De asemenea, timpul și efortul pe care oamenii îl investesc trebuie de, asemenea, recunoscute și compensate”, a afirmat Jasmijn Slootjes.