DEMOTECInstrumentele participative pot contribui la integrarea ucrainenilor strămutați, spun experții
![Șapte milioane de ucraineni au fost strămutați din cauza războiului [EPA-EFE/ROMAN PILIPEY via EURACTIV.com] Șapte milioane de ucraineni au fost strămutați din cauza războiului [EPA-EFE/ROMAN PILIPEY via EURACTIV.com]](https://www.euractiv.ro/library/phpthumb/phpThumb.php?src=%2Fimages%2Farticole%2F33448.jpg&w=1140&h=641&far=C&zc=C&f=jpeg&q=90&hash=ffe34b6e67b9e5316cc14042e6958f1597c291701e5edbb93e3628f91cfa8afd)
Potrivit experților, deși mecanismele de codecizie de la nivelul municipalităților ucrainene au fost suspendate din cauza războiului, instrumentele participative ar putea contribui la sprijinirea și integrarea persoanelor strămutate din Ucraina.
Înainte de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, sute de orașe și municipalități ucrainene puneau în aplicare inițiative participative, oferind cetățenilor un cuvânt de spus în procesul decizional local. În Lvov, de exemplu, până la 200 000 de locuitori au luat parte la procesul de bugetare participativă prin vot sau prin prezentarea ideilor finanțate prin intermediul bugetului orașului, potrivit dlui Volodymyr Kebalo, responsabil de proiecte în cadrul Consiliului Europei din Ucraina.
În opinia sa, acest instrument participativ a contribuit la promovarea încrederii dintre rezidenți și administrațiile locale. În plus, bugetarea participativă este „o bună practică pentru combaterea corupției și pentru implicarea cetățenilor în viața publică”, a declarat Leonid Donos, directorul Asociației de pentru Dezvoltarea Participativă a Comunităților. După invadarea rusă, orașele ucrainene au încetat proiectele participative și toate resursele locale au fost redirecționate pentru a sprijini efortul de război și nevoile umanitare.
Cu toate acestea, potrivit experților, abordările participative ar putea juca în continuare un rol crucial în timpul crizei. Persoanele strămutate în interiorul țării Din cauza războiului, în țară există în prezent aproximativ 7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării. „Trebuie să adaptăm politicile și deciziile în funcție de nevoile lor și să le implicăm în procesul de luare a deciziilor”, a afirmat Volodymyr Kebalo.
Consiliul Europei utilizează în prezent o abordare participativă, inclusiv consultări și ateliere de lucru, pentru a elabora noua politică regională în domeniul educației în regiunea Lvov. „Scopul este de a identifica și a integra în procesul educațional nevoile profesorilor și elevilor strămutați și a face mediul educațional profitabil pentru ei”, a explicat acesta.
Între timp, Leonid Donos lucrează cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a pune în aplicare o componentă participativă a ajutorului umanitar. Scopul este de a „crea un spațiu de conversație cu persoanele strămutate în interiorul țării”, pentru a înțelege nevoile acestora și a încuraja cooperarea cu rezidenții și autoritățile locale, a menționat el. Persoanele refugiate în țările gazdă Mecanismele de codecizie pot contribui și la reducerea tensiunilor dintre persoanele refugiate și populația locală din țările care găzduiesc ucraineni care fug de război, potrivit dlui Josh Lerner, director al People Powered.
„Cred că este foarte important să facem acest lucru acum, cât mai curând posibil, dar și să îl facem cu atenție”, a spus el, adăugând că pe termen lung „oamenii pot avea resentimente” dacă văd că resursele sunt cheltuite pentru nou-veniți. „Dacă nu există spații pentru dialog și deliberare, atunci resentimentele pot erupe în moduri neplăcute”, a adăugat Josh Lerner.
Eforturile de reconstrucție
Potrivit dlui Serhiy Loboyko, consilier al administrației locale a orașului Kiev și șef al Centrului pentru dezvoltarea inovațiilor, schemele participative ar putea juca chiar un rol în reconstrucția Ucrainei. „În stadiul de dezvoltare și prioritizare a proiectelor de reconstrucție, municipalitățile din diferite regiuni vor avea priorități diferite”, a declarat acesta pentru EURACTIV, adăugând că „este important nu doar să reconstruim, ci să o facem mai bine și să implicăm cetățenii locali, ONG-urile și întreprinderile”.
Mai mult decât atât, o abordare participativă a planificării și finanțării reconstrucției Ucrainei la nivel local ar putea stimula încrederea în donatorii internaționali. „Va fi important ca aceștia să vadă că cetățenii și părțile interesate de la nivel local pot colabora cu administrațiile locale, pot controla procesul de punere în aplicare și, astfel, pot reduce la minimum riscurile de corupție sau de execuție necorespunzătoare din partea administrațiilor locale sau a subcontractanților”, a spus el.
Comentarii