De la campanii pentru scăderea vârstei de vot la 16 ani până la introducerea adunărilor pentru copii, activiștii pentru tineret caută modalități de a stimula și promova participarea tinerilor la procesele decizionale și de a-și face auzite vocile.

UE prezintă inițiative de promovare a implicării tinerilor și a solidarității între generații.

În acest raport special, EURACTIV abordează practicile și inițiativele actuale pentru participarea politică a tinerilor în UE și în afara acesteia.

> DEMOTEC Cum a oferit Glarus acum 15 ani drept de vot tinerilor 

În urmă cu 15 ani, în mod surprinzător, micul canton elvețian Glarus a redus vârsta de vot la 16 ani, iar de atunci, aceasta a rămas singura regiune elvețiană care a pus în aplicare acest lucru. Articolul complet.

> DEMOTEC Copiii au nevoie de o voce în procesul decizional, spun experții 

Pe măsură ce exercițiile deliberative și participative câștigă teren la nivel local, național și european, unii politicieni și activiști susțin ca adolescenților și copiilor să li se ofere și o voce în ceea ce privește deciziile care îi afectează. Articolul complet. 

> DEMOTEC Adunările cetățenești pot consolida încrederea în segmentul politic, dar au nevoie de continuitate 

Exercițiile participative care implică tinerii europeni îi pot ajuta să înțeleagă mai bine procesele democratice, dar există temeri că decalajul dintre generații și lipsa unor acțiuni ulterioare le pot limita impactul, au observat tinerii participanți. Articolul complet.  

> DEMOTEC Tinerii „de facto” în marja politicii UE 

Conform datelor statistice, tinerii sunt slab reprezentați atât în parlamentele naționale, cât și în cele ale UE, iar acest fapt, în combinație cu îmbătrânirea populației din țările europene, îi lasă pe tineri „de facto” la marginea politicii. Articolul complet.

> DEMOTEC UE își intensifică eforturile pentru a stimula implicarea tinerilor în politică

Uniunea Europeană își intensifică eforturile de promovare a implicării civice și a participării politice printr-o nouă inițiativă care vizează tinerii din țările terțe prin intermediul Planului de acțiune pentru tineret. Articolul complet.