Activiștii tineretului exercită presiuni pentru o mai bună recunoaștere a vocilor și nevoilor tinerilor în procesul de elaborare a politicilor europene, o preocupare esențială pe măsură ce se apropie alegerile europene de anul viitor.
Orașele europene permit tot mai mult locuitorilor să participe la proiectarea și gestiunea activelor urbane, o practică care, potrivit experților, poate crea societăți și piețe mai democratice.
Zece orașe europene au participat la un experiment de pionierat pentru a aduna ideile cetățenilor cu privire la modul de abordare a poluării aerului și a prezenta posibile soluții factorilor responsabili de elaborare a politicilor.
Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni introduse după Conferința privind viitorul Europei (CoFoE) înseamnă că experimentele de democrație deliberativă vor continua la nivelul UE.
Începând din 2019, comunitatea de limbă germană din Belgia a realizat un experiment deliberativ care implică cetățenii în decizii. Modelul poate fi adaptat la alte niveluri ale administrației, potrivit fostului șef al Parlamentului regional.
Uniunea Europeană își intensifică eforturile de promovare a implicării civice și a participării politice printr-o nouă inițiativă care vizează tinerii din țările terțe prin intermediul Planului de acțiune pentru tineret.
Conform datelor statistice, tinerii sunt slab reprezentați atât în parlamentele naționale, cât și în cele ale UE, iar acest fapt, în combinație cu îmbătrânirea populației din țările europene, îi lasă pe tineri „de facto” la marginea politicii.
Exercițiile participative care implică tinerii europeni îi pot ajuta să înțeleagă mai bine procesele democratice, dar există temeri că decalajul dintre generații și lipsa unor acțiuni ulterioare le pot limita impactul, spun tinerii participanți.
Pe măsură ce exercițiile deliberative și participative câștigă teren la nivel local, național și european, unii politicieni și activiști susțin ca adolescenților și copiilor să li se ofere și o voce în ceea ce privește deciziile care îi afectează.
În urmă cu 15 ani, în mod surprinzător, micul canton elvețian Glarus a redus vârsta de vot la 16 ani, iar de atunci, aceasta a rămas singura regiune elvețiană care a pus în aplicare acest lucru.
De la campanii pentru scăderea vârstei de vot la 16 ani până la introducerea adunărilor pentru copii, activiștii pentru tineret caută modalități de a stimula și promova participarea tinerilor la procesele decizionale și de a-și face auzite vocile.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.