Parlamentul European a solicitat UE să ofere cetățenilor europeni o voce mai puternică și mai multe instrumente pentru a influența procesul decizional al Uniunii, precum și instituționalizarea proceselor participative și deliberative.

Majoritatea legiuitorilor UE a adoptat joi (14 septembrie) un raport în care solicită mai multe instrumente participative la nivelul UE. Raportul, care nu are impact legislativ direct, a fost adoptat cu 316 voturi pentru, 137 de voturi împotrivă și 47 de abțineri. „Transmitem un mesaj clar pentru modernizarea democrației noastre, o nouă Agora a UE care să implice cetățenii în viața democratică europeană”, a declarat Alin Mituța (Renew E.), co-raportor în cadrul dosarului, după adoptarea raportului.

O participare sporită

În raport, Parlamentul a solicitat crearea unei Agora europene, un „mecanism de participare structurată” anual, compus din cetățeni, care să delibereze cu privire la prioritățile UE pentru anul următor, aducând contribuții în ceea ce privește planul de lucru al Comisiei.

În plus, legiuitorii UE au solicitat crearea unui ghișeu unic pentru toate instrumentele existente, pentru a se asigura că cetățenii au acces mai ușor la acestea. Raportul încurajează, de asemenea, utilizarea sporită a minipublicurilor, precum și instituționalizarea altor procese deliberative, cum ar fi grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, care au fost înființate de Comisie ca urmare a experimentului democratic la nivelul UE cunoscut sub denumirea de Conferința privind viitorul Europei (CoFoE).

Aceste grupuri, formate din cetățeni selectați în mod aleatoriu, au fost invitate la începutul acestui an să delibereze cu privire la legislația viitoare. Alte instrumente participative sugerate în raport includ referendumuri la nivelul UE privind politicile-cheie ale UE, precum și consultări online paneuropene ale cetățenilor pentru a spori cunoștințele cetățenilor despre UE, precum și încrederea acestora în procesul decizional al UE.

În cele din urmă, Parlamentul a solicitat o mai mare concentrare privind impactul politicilor UE asupra tineretului, sugerând utilizarea instrumentului „youth check”, un instrument de monitorizare promovat de Forumul European de Tineret și inclus în recomandările CoFoE.

Alte instituții europene, cum ar fi Comitetul Economic și Social European (CESE), al cărui președinte recent desemnat a inclus un test pentru tineret printre prioritățile mandatului său, explorează deja instrumentul „youth check”. Instrumente complementare Potrivit legiuitorilor UE, participarea cetățenilor joacă un rol-cheie în consolidarea democrației, iar Comisia Europeană ar trebui să elaboreze o „strategie europeană cuprinzătoare pentru consolidarea competențelor în materie de cetățenie în UE”.

În același timp, raportul definește în mod clar aceste instrumente participative ca fiind „complementare” democrației reprezentative. „Mecanismele și instrumentele democrației participative pot completa, dar nu pot înlocui democrația parlamentară liberală reprezentativă”, se arată în raport.

În cursul unei dezbateri care a precedat votul, coraportorul Niklas Nienass (Grupul Verzilor) a reiterat că „ideea nu [este] de a schimba democrația reprezentativă, […] ci de a o îmbunătăți, aducând-o într-o epocă în care totul funcționează cu viteză și oferind cetățenilor posibilitatea de a-și exprima ideile.”

Cu toate acestea, unii legiuitori continuă să critice democrația participativă. „Atunci când vorbim despre referendumuri, despre agora permanente, există riscul să evoluăm de la o democrație reprezentativă la o democrație directă”, a declarat legiuitorul PPE Paulo Rangel, adăugând că „istoria ne-a învățat întotdeauna că primul pas spre dictatură este democrația directă”.

Cu toate acestea, tot mai mulți responsabili de elaborarea politicilor și tot mai mulți experți privesc democrația participativă ca pe o modalitate de a consolida rezultatul democratic. „Participarea cetățenilor ar trebui privită ca o completare adusă celorlalte instrumente de participare care există deja în setul de instrumente al UE, fiecare având propriul rol”, a declarat pentru Euractiv Corina Stratulat, analistă politică în cadrul Centrului European de Politici. Raport binevenit Votul de joi a fost salutat în special de organizațiile care promovează participarea cetățenilor.

„Deputații din Parlamentul European au votat în mod covârșitor pentru consolidarea grupurilor de dezbatere ale cetățenilor și a unor instrumente participative mai bune, inspirându-se din Conferința privind viitorul Europei”, a afirmat Mișcarea Europeană. Potrivit Corinei Stratulat, raportul „ajută la menținerea conversației privind modernizarea democratică în UE” și ar putea contribui la „integrarea participării cetățenilor”.

„Ceea ce cred că este important în cele din urmă este că participarea cetățenilor nu este privită ca un instrument care poate fi utilizat într-un singur caz pentru un singur scop”, a declarat aceasta pentru Euractiv, adăugând că „implicarea cetățenilor în procesul decizional al UE ar trebui să devină mai omniprezentă decât atât”.

„Ocazie ratată”

În același timp, votul privind raportul a venit pe fondul dezamăgirii organizațiilor societății civile față de discursul președintei Comisiei Europene privind starea Uniunii, care nu a făcut referire la societatea civilă sau la instrumentele participative. Potrivit Corinei Stratulat, „Ursula von der Leyen [a ratat] ocazia de a transmite o moștenire valoroasă următorului colegiu și de a consolida progresele semnificative realizate sub conducerea sa în ceea ce privește consolidarea democrației participative la nivelul UE”.

„Munca trebuie continuată și trebuie să existe un efort instituțional comun”, a spus ea, adăugând că speră ca atât Comisia, cât și Consiliul să reacționeze la raportul Parlamentului în zilele următoare.