A oferi cetățenilor ocazia de a-și face vocea auzită în cadrul procesului decizional dincolo de alegeri poate ajuta conducerea să ia decizii mai bune, dar partajarea puterii necesită o diviziune clară a rolurilor, au afirmat politicieni și experți.

Participarea cetățenilor a crescut rapid în ultimii ani și la toate nivelurile ale administrației, făcând Europa regiunea care experimentează cel mai mult cu procesele deliberative care implică cetățenii, arată un raport din 2020 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceste exerciții participative permit locuitorilor să influențeze deciziile asupra problemelor care le afectează viața, cum ar fi urbanismul și sănătatea.

În timp ce majoritatea liderilor consideră acest tip de participare civică drept o modalitate de a-și documenta mai bine deciziile și de a spori încrederea în administrații, ei avertizează, de asemenea, că aceasta nu ar trebui să înlocuiască democrația reprezentativă.

„Cred că regulile trebuie definite foarte clar”, a declarat Anna Lührmann, ministrul german de stat, în timpul unei discuții privind participarea cetățenilor la nivelul UE, organizată de Observatorul Conferinței. În opinia sa, consultarea cetățenilor este „o modalitate de a inspira procesul politic pentru a genera noi idei, o nouă viață, noi priorități și noi dezbateri”.

Cu toate acestea, în cele din urmă, „luarea deciziilor depinde tocmai de organele reprezentative”. Definirea rolurilor Anna Lührmann a afirmat că definirea clară a rolului cetățenilor și al politicienilor în aceste exerciții participative ar putea contribui la creșterea gradului de acceptare în rândul responsabililor de elaborarea politicilor, care sunt uneori reticenți în a partaja puterea cu cetățenii.

În timpul discuției, Herman Van Rompuy, fost președinte al Consiliului European, a solicitat, de asemenea, o reîmpărțire clară a rolurilor. „Momentul deciziei aparține celor care au fost aleși în mod democratic”, a afirmat acesta, adăugând că deciziile ar trebui să fie precedate de un „moment de ascultare și discuție” cu poporul. În același timp, experții avertizează că politicienii nu ar trebui să ceară prea mult de la cetățeni.

„Nu ar trebui să ajungem într-o situație în care să cerem cetățenilor lucruri care nu se înscriu în sfera lor profesională; cetățenii au propria viața și propriile afaceri”, a declarat Corina Stratulat, analist politic la Centrul European de Politici. Totuși, liderii ar trebui, de asemenea, să ofere cetățenilor „posibilitatea de a-și exprima opiniile în alte moduri, mai degrabă decât prin alegeri sau petiții ori instrumente tradiționale”, a adăugat aceasta.

Exercițiile participative ar putea completa democrația reprezentativă, permițând cetățenilor să influențeze în mod activ conducerea lor dincolo de sondajele electorale.

Voința politică

Deși activiștii fac apel la toate nivelurile de administrație, inclusiv la nivelul UE, să stimuleze participarea cetățenilor, majoritatea programelor de codecizie existente sunt desfășurate la nivel municipal. Aproximativ 52 % dintre cazurile de participare civică apar la nivel local și 30 % la nivel regional, în timp ce doar 15 % dintre cazuri apar la nivel național și 3 % la nivel internațional, potrivit OCDE.

În opinia dlui Herman Van Rompuy, implicarea cetățenilor se realizează mai ușor la o scară mai mică, deoarece „există un contact constant cu cetățenii”, în timp ce la nivel național politicienii pot deveni „într-un fel deconectați de la preocupările zilnice ale oamenilor”. În cele din urmă, succesul instrumentelor participative depinde de voința politică a reprezentanților aleși de a implica cetățenii. „Odată ales, de cele mai multe ori ești în bula ta”, a afirmat Herman Van Rompuy, adăugând că ascultarea cetățenilor poate deveni „o provocare”.