Activiștii tineretului exercită presiuni pentru o mai bună recunoaștere a vocilor și nevoilor tinerilor în procesul de elaborare a politicilor europene, o preocupare esențială pe măsură ce se apropie alegerile europene de anul viitor.

 

Pentru a oferi mai multă voce tinerilor și pentru a le consolida încrederea în instituțiile UE, Forumul European de Tineret a pus în aplicare dialogul UE cu tinerii, un instrument participativ pentru a-i include pe tineri în procesul legislativ al UE. „În esență, într-un moment ca cel de acum, în care există o creștere a neîncrederii sau dezinteresului din partea tinerilor față de instituții, trebuie să facem instituțiile și mai relevante pentru tineri”, a declarat Elias Dray, vicepreședinte al Forumului European de Tineret, pentru EURACTIV.

Un instrument participativ

„Dialogul UE cu tinerii este un mecanism participativ, care există încă din 2009, la nivel european”, a declarat Christiana Xenofontos, vicepreședintă a Forumului European de Tineret, pentru EURACTIV.

„Acesta este un mecanism care a fost creat pentru a sprijini crearea de politici care să reflecte nevoile tinerilor, între tineri și responsabilii de elaborarea deciziilor”, a explicat ea. În timp ce dialogul UE cu tinerii poate oferi tinerilor o voce în ceea ce privește politicile UE, instrumentul nu este încă cunoscut pe scară largă în rândul tinerilor europeni.

Un sondaj Eurobarometru din 2022 privind tineretul și democrația a constatat că doar 13 % dintre respondenți erau conștienți de acest lucru. Totuși, stimularea metodelor de participare și a spațiilor necesare pentru ca tinerii să se implice în procesul democratic al UE este esențială înainte de alegerile europene de anul viitor, potrivit Christianei Xenofontos.

În timp ce alegerile europene din 2019 au înregistrat o creștere a numărului de alegători tineri, un sondaj Eurobarometru postelectoral a constatat că, în general, persoanele în vârstă au fost cele mai susceptibile de a vota. „Pentru a convinge sau a motiva tinerii să meargă la vot sau chiar să candideze, trebuie să creăm acest spațiu sigur”, a spus aceasta.

Evaluarea politicilor UE

Pe lângă acest exercițiu participativ, Forumul European de Tineret solicită un instrument de evaluare a impactului, numit testul UE pentru tineret, pentru a evalua impactul politicilor UE asupra tineretului. „O parte din actuala neîncredere [a tinerilor] provine din irelevanța, uneori, [de la nivelul] politicilor față de tineri. Testul pentru tineret urmărește să se asigure că politicile sunt relevante”, a afirmat Elias Dray, adăugând că ar trebui să exist „o evaluare ex-ante sistematizată și o evaluare a impactului politicilor”.

„Acest lucru urmărește să facă noua legislație relevantă pentru tineri și să se asigure că toate legislațiile sunt relevante pentru tineri și că niciuna dintre ele nu aduce prejudicii tinerilor și generațiilor tinere din prezent, dar și generațiilor tinere din viitor”, a adăugat acesta. Acest test de evaluare a impactului a fost deja pus în aplicare în state membre precum Franța, Austria, Germania și regiunea Flandra din Belgia.

Deși testele de evaluare a impactului nu vizează politici specifice, „verificarea tinerilor” din Germania a influențat deja dezbaterile privind reglementarea alimentelor, care aveau ca scop modificarea reclamelor alimentare pentru persoanele sub 14 ani. Preocupările tinerilor Potrivit activiștilor tineretului, luarea în considerare a vocilor și nevoilor tinerilor în procesul legislativ al UE ar contribui la elaborarea unor politici mai bune și ar oferi răspunsuri la preocupările actuale ale tinerilor.

„Nu există o singură voce, nici un singur grup care să vorbească în numele tinerilor. Cred că putem fi cu toții de acord cu privire la acest lucru”, a declarat Alexandre Fonseca, coordonatorul SALTO Youth participation, pentru EURACTIV. „Acestea sunt, însă, preocupări specifice ale tinerilor. A nu avea o voce, a nu avea o opinie, este cu siguranță una”, a afirmat acesta.