Pe 17 mai 2016, EurActiv România a organizat conferința finală a proiectului „Instrument online de pregătire pentru judecători europeni în domeniul aplicării în privat a dreptului concurenței”.

Directiva europeană privind acțiunile în despăgubire, în cazul încălcărilor în materie de concurență, a fost din nou explicată și discutată la București, pe 17 mai.

Evenimentul a fost parte a proiectului „Instrument online de pregătire pentru judecători europeni în domeniul aplicării în privat a dreptului concurenței” - primul program de referință dezvoltat în România care urmărește crearea unui modul video online de pregătire în domeniul concurenței pentru judecătorii tuturor statelor membre din Uniunea Europeană. Acesta se adresează judecătorilor și procurorilor europeni, precum și personalului atașat judecătoriilor și tribunalelor naționale. 

Printre experții și participanții români și străini care au luat parte la conferință s-au numărat:

  • Valentin MIRCEA, secretar de stat, șeful Corpului de Control al prim-ministrului
  • Nelu CIOBANU, procuror,  director adjunct, Institutul Național al Magistraturii
  • Adam SCOTT, membru fondator al Tribunalului de Apel pentru Comisia de Concurență (Marea Britanie)
  • Diana UNGUREANU, judecător, Curtea de Apel Pitești 
  • Andrei SCHWARTZ, manager dezvoltare, EurActiv România

În cadrul evenimentului de marți, 17 mai 2016, a fost prezentată varianta beta a primei părți a modulului, care cuprinde înregistrări video create în cadrul a două seminarii special organizate pentru acest program, în Bruxelles (19-20 noiembrie 2015) și București (4-5 februarie 2016), transcrieri ale prezentărilor, materiale de pregătire, animații și infografice. Organizatorii și-au propus astfel să adune reacții din partea specialiștilor din domeniu, precum și din rândul grupului țintă (judecători, personalul afiliat acestora și experți juridici). 

Membrii echipei intenționează să implementeze feedback-ul primit din partea participanților pentru îmbunătățirea modulului. Forma finală a modulului va fi lansată pe platforma proiectului (justcompetition.eu), la finalul acestei veri.

Inițiativa este finanțată de Comisia Europeană, DG Competition, fiind implementată de Asociația Actori Europeni (EurActiv România), în parteneriat cu Fondation EurActiv (BE) și susținută de Asociația Judecătorilor Europeni în Dreptul Concurenței (AECLJ) (UK) și Institutul Național al Magistraturii (INM) (RO). 

Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul dedicat proiectului justcompetition.eu.