Lumea va avea nevoie de 100 de centrale echipate cu tehnologie de captare si stocare a carbonului pana in 2020 pentru a se asigura ca lupta impotriva schimbarilor climatice ramane viabila, a anuntat recent Agentia Internationala pentru Energie (IEA). Agentia anunta ca este nevoie de sume astronomice pentru a lansa tehnologia captarii si stocarii carbonului la nivel global.

Foto: cleantechnica.com

Potrivit proiectiei agentiei, este nevoie de investitii de inca 2,5 pana la 3 trilioane de dolari in toata lumea, in urmatoarele patru decade, pentru a lansa tehnologia din punct de vedere comercial. Pentru aceasta, ar fi nevoie sa fie construite 100 de proiecte demonstrative pana in 2020 si peste 3.000 de astfel de centrale pana in 2050.

Agentia noteaza ca provocarea va consta in a integra proiectele individuale care s-au dovedit deja viabile tehnic si a le replica la nivel mai mare. In prezent, numai cinci proiecte de captare si stocare a carbonului complet integrate si la scara comerciala sunt operationale - in Norvegia, Algeria si America de Nord.

Raportul arata ca efortul financiar trebuie condus de lumea dezvoltata, fiind necesara o crestere a finantarii din partea guvernelor OCDE pentru proiectele demonstrative de la 3,5 la 4 miliarde de dolari anual in urmatoarea decada. Raportul arata insa ca este nevoie si de evolutii rapide in tarile in curs de dezvoltare, care folosesc intens energia produsa de carbune.

Ca urmare, IEA cere tarilor dezvoltate sa ofere 1,5-2 miliarde de dolari tarilor in curs de dezvoltare pentru finantarea de proiecte demonstrative CCS.

Sustinerere politica puternica

Raportul a fost prezentat la o intalnire ministeriala a Carbon Sequestration Leadership Forum, la Londra. Forumul a reunit ministri ai energiei si mediului, care au discutat in legatura cu cai de accelerare a aducere a CCS la stadiu comercial.

Cei 15 ministri au emis si o declaratie, prin care cer negociatorilor de la conferinta ONU pe tema schimbarilor climatice de la Copenhaga din decembrie sa "recunoasca importanta CCS in reducerea schimbarilor climatice si atingerea obiectivului Conventiei de a stabiliza concentratia gazelor cu efect de sera din atmosfera la un nivel care sa previna interferente antropogenice periculoase cu sistemul climatic".

La intalnire, lideri politici din Europa, SUA si China si-au manifestat sprijinul pentru tehnologie. CCS este din ce in ce mai mult vazuta ca o trecere catre un sistem energetic cu emisii scazute de carbon, carbunele - pe baza caruia este produsa un sfert din energia lumii - fiind asteptat sa ramana una din cele mai ieftine surse de energie in urmatoarele zeci de ani.

"Suntem de acord ca este nevoie ca tarile lumii sa finanteze demonstratii, asa cum facem noi in Marea Britanie. Avem nevoie de cooperare in domeniul tehnologiei pentru know-how si intarirea capacitatilor si, de asemenea, de un acord de finantare la Copenhaga, care sa impinga CCS inainte in tarile in curs de dezvoltare," a spus Secretarul britanic pentru Energie si Schiumbari Climatice, Ed Miliband.

Se spera ca asistenta financiara pentru proiectele CCS de pe pietele emergente precum China sa deblocheze negocierile legate de schimbarile climatice. UE si SUA isi doresc sa obtina angajamente coerente de reducere a emisiilor din partea Chinei, care a obiectat ca are nevoie de fonduri substantiale pentru a-si reduce emisiile fara a opri cresterea.

Deja exista planuri pentru investitii mari printre statele OCDE. Norvegia, care a anuntat cea mai ambitioasa tinta de reducere a emisiilor de pana acum (40% pana in 2020) in cadrul negocierilor de la Bangkok, a aratat saptamana trecuta ca isi va dubla bugetul pentru CCS anul viitor.

SUA au alocat 4 miliarde de dolari pentru captarea CO2, o cifra care va fi completata cu 7 miliarde din partea industriei. Intr-o scrisoare trimisa ministrilor energiei, Secretarul american pentru Energie, Steven Chu, a aratat ca angajamentul administratiei Obama reprezinta cea mai mare investitie in aceasta tehnologie facuta de vreun guvern.

"Cred ca trebuie sa fie scopul nostru sa promovam tehnologia captarii si stocarii carbonului pana in punctul in care lansarea pe scara larga, ieftina, poate incepe in 8-10 ani," a spus el.

UE are in plan 12 proiecte demonstrative pe teritoriul sau pana in 2015. Primele sase proiecte care vor primi finantare din partea UE sunt in prezent analizate de statele membre.

Ca parte a pachetului legislativ pentru energie si schimbari climatice, stabilit in decembrie 2008, UE s-a angajat sa aloce 300 de milioane de euro pentru CCS si proiecte mari bazate pe resurse regenerabile. Mai mult, Planul European de Recuperare Economica a alocat 1050 de milioane de euro proiectelor demonstrative CCS din UE.

"Totusi, este timpul si pentru investitii semnificative din partea sectorului privat, pentru a face proiectele demonstrative viabile comercial si a aduce tehnologiile CCS la nivelul fezabilitiatii economice," a spus Comisarul pentru Energie Andris Piebalgs.

- Acest articol in engleza

 Uniunea Europeana

Organizatii internationale

Guverne