Producatorul de gaze Romgaz, transportatorul national de gaze Transgaz si producatorul de energie electrica Complexul energetic Craiova vor forma o asociere in cadrul primului proiect de captare a emisiilor de bioxid de carbon din tara, pe care Romania il va realiza in parteneriat cu Norvegia.

„In acest moment se pun bazele studiului de prefezabilitate cu care vom merge la Bruxelles. Facem acest proiect in parteneriat cu o companie din Norvegia, care ne va da un grant de 100 milioane euro. Asteptam cat de curand ca guvernul norvegian sa aprobe acest grant pentru Romania", a declarat un oficial din Ministerul economiei (ME), pentru NewsIn, citata de Afacerea.

Acesta a explicat, totodata, ca propunerea de a demara acest proiect in Romania a apartinut Norvegiei si a adaugat ca „negocierile privind aceasta investitie merg inainte. Oricum, pana la 1 ianuarie 2010, ministerele de externe din Romania si Norvegia trebuie sa se intalneasca si sa reinnoiasca Memorandumul de colaborare semnat acum cativa ani“.

Cel mai probabil, acest proiect de captare a emisiilor de bioxid de carbon se va realiza impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, si ar putea costa pana in 500 milioane euro.

Oficialul ME spunea in urma cu ceva timp ca participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar „Romania va participa cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat este estimat ca va costa proiectul“. Acesta a mentionat, totodata, ca nu s-a stabilit inca de unde vor fi luati banii necesari pentru participarea Romaniei si a mai spus ca astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro.

Producatorul de energie electrica si termica CE Craiova, ca si, de altfel, toate termocentralele din tara, sunt intre cei mai mari poluatori. „Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori si risca sa fie inchise. Micsorarea noxelor este prioritara. Toata industria are proiecte si programe care au in vedere rezolvarea problemelor de mediu“, a adaugat oficialul ME.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei.

Sursa: Afacerea