Snusul a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea și este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, țigările electronice sau pungile cu nicotină, au devenit alternativă la fum.

Ce se va întâmpla cu tutunul snus (un tutun pentru uz oral, care nu este mestecat - se introduce între gingie și buza superioară - n.r.), va fi decis pe baza evaluării în curs a directivei privind tutunul, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Snus a fost interzis în UE din 1992, dar este încă folosit în Suedia și în țări din afara UE, inclusiv în Elveția și Norvegia.

"Suedia a negociat o derogare de la interdicție în cadrul negocierilor de aderare, cu condiția ca produsul să nu fie vândut în afara Suediei", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întrebat dacă derogarea se aplică snusului, oficialul Comisiei a declarat: "În prezent, evaluăm cadrul legislativ pentru controlul tutunului, care include Directiva 2014/40/UE privind produsele din tutun, Directiva 2003/33/CE privind publicitatea pentru tutun și alte politici conexe de control al tutunului în întreaga UE. Următorii pași în ceea ce privește Directiva privind produsele din tutun vor fi deciși pe baza rezultatelor evaluării".

În strategia sa „Învingem cancerul", UE își propune ca, până în 2040, să aibă o „generație fără tutun". Tutunul este cunoscut ca fiind "cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în UE", 27% din toate cancerele fiind atribuite consumului de tutun.

Suedia - prima țară cu generația „fără tutun"; rata fumatului, sub 5%

În 2023, Suedia va deveni probabil prima țară din UE care va crea o generație „fără tutun", întrucât se așteaptă ca rata fumatului să scadă sub 5%. Nu mai este un „secret național Patrik Strömer, secretarul general al Asociației suedeze a producătorilor de snus, a declarat pentru Euractiv că, după interdicția UE, s-a creat o „situație unică", care ajută la compararea datelor privind sănătatea publică.

„Cifrele sunt extrem de benefice pentru țara snus în ceea ce privește mai multe boli legate de fumat", a spus el. De asemenea, el a atribuit interdicția snus din UE „în principal pe lipsa de cunoștințe".

„Era ceva exotic sau o noutate și, neexistând o tradiție în țările membre la acea vreme, era mai ușor să interzici produsul decât să înveți mai multe. Există argumentul că "nu mai vrem mai multe produse de acest gen", lăsând, de fapt, 80 de milioane de fumători fără altă opțiune decât să se lase de fumat sau să moară, dar este greu să recunoști că ai făcut un lucru greșit timp de decenii", a remarcat el.

În prezent, snus-ul tradițional este fabricat în principal de cei mai mari cinci producători. Dar, potrivit lui Strömer, există, de asemenea, un hobby în creștere de a face snus acasă, câteva mii de persoane își fac propriul snus în aceste zile. "Acești oameni nu sunt companii și este perfect legal în Suedia să produci snus pentru nevoile tale. Unele companii minore au intrat și ele pe piață în ultimii doi ani, cu produse de nișă și într-o gamă de prețuri mai premium".

Acciza specială pentru snus și pungile cu nicotină alimentează bugetul de stat cu aproximativ 300 de milioane de euro anual, în timp ce guvernul suedez a planificat, de asemenea, să reducă taxa pe snus-ul tradițional în 2024, a adăugat Strömer.

"Cred că suedezii încep să devină mândri de tradiția îndelungată a snus-ului și, de asemenea, devin mai informați cu privire la faptul că Suedia are de departe cea mai mică prevalență a fumatului din UE. Dar, cu 80 de milioane de fumători în UE și 1,2 miliarde de fumători în întreaga lume, nu mai putem păstra această tradiție ca pe un secret național", a mai spus el.

Karl Fagerström, profesor asociat și cercetător în domeniul tutunului și al nicotinei, consideră "ciudat" faptul că, folosind aceleași date, autoritățile de sănătate din SUA au recunoscut snus-ul ca fiind mai puțin dăunător și l-au permis pe piață, în timp ce UE l-a interzis. "Cred că este foarte emoțional.

A existat o interdicție cu mult timp în urmă, acum aproape 30 de ani. Și cred că este vorba de multă psihologie aici. De asemenea, dacă dezinterzici ceva, recunoști că ai greșit", a spus el. Date contradictorii, dar o jurisprudență clară Dr. Fagerström s-a referit la datele OMS care arată, potrivit lui, că bărbații suedezi au cel mai mic număr de decese atribuite fumatului din UE.

"Decesul suedez atribuit tutunului este cu 40% mai mic decât media din UE", a spus el.

Referindu-se la factorii de risc la nivel mondial, el a remarcat că nici snus-ul suedez nu poate fi atribuit în exces deceselor. În 2018, datele au arătat că Suedia a avut cea mai mică rată de cancer pulmonar - factorul de risc numărul unu al fumatului - din UE. Dar europarlamentarul italian Alessandra Moretti (S&D) s-a referit la studiile care arată că snus-ul este legat de alte boli.

"Probabil că snus nu provoacă cancer pulmonar, dar este legat de multe alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și alte tipuri de cancer ale sistemului digestiv", a declarat ea pentru Euractiv Italia la sfârșitul anului 2022.

"Pentru a scădea numărul fumătorilor, nu trebuie să îi condamnăm la o altă dependență", a adăugat ea.

La rândul său, doctorul Fagerström refuză acest argument, afirmând că rata cancerului oral este firească în Suedia sau chiar "foarte scăzută în Suedia în comparație cu alte țări". "Din nou, acest lucru se datorează faptului că fumatul este un factor de risc pentru cancerele orale. Snusul suedez pare să nu fie", a spus el.

"Apoi, un alt lucru care ar trebui evitat este utilizarea snus-ului în timpul sarcinii. La fel ca în cazul oricărei utilizări de droguri, nici nicotina nu ar trebui folosită în timpul sarcinii", a spus el.

În timp ce datele par să fie contradictorii în această privință, Curtea de Justiție a UE a decis în mod clar că "produsele din tutun pentru uz oral rămân dăunătoare pentru sănătate, creează dependență și sunt atractive pentru tineri".

"Dat fiind potențialul considerabil de creștere a pieței [...], cât și prin introducerea tutunului fără fum, aceste produse ar putea să încurajeze non-consumatorii, în special pe cei tineri, la consumul de tutun [...], pmai ales că ar fi puțin observabil acest consum".

La rândul lor, susținătorii snus-ului insistă asupra faptului că tinerii din Suedia pot începe cu snus-ul, dar nu trec la fumat ulterior, fapt verificat prin scăderea ratelor de fumat.

[Editat în engleză de Alice Taylor]

Pagina Comisiei Europene (arhivă): Întrebări și răspunsuri despre normele privind tutunul