"Deciziile politice" privind viitorul produselor noi din tutun și nicotină în Europa vor fi luate de următoarea Comisie Europeană, a declarat pentru EURACTIV purtătorul de cuvânt al UE, Stefan de Keersmaecker.
Țări din întreaga lume, din Mexic până în Rusia și Japonia, au interzis complet fumatul în spațiile exterioare în încercarea de a stopa decesele cauzate de tutun. În Europa, experții sugerează că o astfel de măsură nu ar fi eficientă.
Snusul a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea și este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, țigările electronice sau pungile cu nicotină, au devenit alternativă la fum.
Reprezentanții din industria tutunului și Comisia Europeană nu sunt de acord în privința eficienței sistemului de urmărire și localizare a produselor din tutun propus de UE, al cărui scop inițial era cel de a reduce traficul ilegal.
Produselor noi din tutun ar trebui recomandate doar fumătorilor înrăiți, care au încercat toate variantele, dar continuă să fumeze țigări obișnuite, a declarat profesorul Andrzej Fal într-un interviu acordat EURACTIV.com.
Europarlamentarul italian Alessandra Moretti a spus că oamenii de știință „știu cu siguranță” că noile produse alternative de tutun și nicotină sunt dăunătoare. Sunt voci care arată reversul medaliei în aplicarea „principiului precauției.
Intenția Comisiei Europene de a impune o taxă de accize minimă la nivelul UE pentru produsele noi, cum ar fi țigările electronice, tutunul încălzit, plicurile cu nicotină, are în piață susținători și oponenți.
Actorii din domeniul sănătății publice au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea ca UE să aibă o strategie de reducere a efectelor nocive ale fumatului, care, potrivit OMS, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.
Țigările electronice sau tutunul încălzit au început să înlocuiască țigările tradiționale, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.