Actorii din domeniul sănătății publice au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea ca UE să aibă o strategie de reducere a efectelor nocive ale fumatului, care, potrivit OMS, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.

  • Acest articol face parte din suplimentul tematic Viitorul produselor noi din tutun în Uniunea Europeană.
  • Noile categorii de produse din tutun au apărut ca alternativă la țigările tradiționale, iar susținătorii acestora aduc dovada mai multor studii din întreaga lume. Ei spun că aceste produse sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul convențional și ar trebui folosite ca parte a unor strategii pentru reducerea riscurilor asociate fumatului.

    Pe de altă parte, UE și o mare parte a comunității științifice rămân prudente, clamând lipsa unor dovezi clare cu privire la efectele lor pe termen lung. "Purtarea centurii de siguranță în mașină înseamnă reducerea riscurilor în cazul unor accidente. Nu le interzici oamenilor să folosească mașina doar pentru că aceasta implică anumite riscuri [...] Nu elimini riscul, dar îl poți reduce", a declarat pentru EURACTIV Dr. Konstantinos Farsalinos, cercetător la Onassis Cardiac Surgery din Grecia.

    David Sweanor, avocat și profesor la Universitatea din Ottawa, a explicat că orice lucru pe care îl fac oamenii poate implica un risc. "Știm că dacă întreținem relații sexuale cu persoane necunoscute poate fi periculos. Dar, dacă ne luăm măsuri de precauție, putem reduce foarte mult probabilitatea de a contacta o boală cu transmitere sexuală", a spus el.

    Sweanor a afirmat că, de peste 50 de ani, suntem conștienți de faptul că oamenii nu se îmbolnăvesc și mor din cauza nicotinei, ci din cauza modului prin care o introduc, prin fumat, în plămâni. "Știm că există modalități prin care am putea să obținem doza de nicotină dorită fără a ne asuma riscuri suplimentare, fără a necesita inhalarea fumului [...], știm că putem reduce riscul probabil cu aproape 99%, pur și simplu prin trecerea la produse fără ardere și care respectă anumite standarde de bază privind ingredientele", a adăugat el.

    Cu toate acestea, Cornel Radu-Loghin, avocat al sănătății publice din cadrul Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP), nu este de acord, în principiu, cu utilizarea sintagmei de "reducere a riscurilor" în ceea ce privește consumul de tutun. "Este ca atunci când în loc să ucizi un om prin împușcare, o faci prin înjunghiere, folosind mai multe cuțite. Cam asta ar fi realitatea atunci când vorbim despre consumul de tutun.

    Doar vei întârzia răul făcut, dar nu-l vei reduce" a declarat el. Loghin a insistat asupra faptului că, indiferent cât ar putea reduce riscurile, noile produse din tutun sunt, în continuare, dăunătoare. "La urma urmei, noile categorii de produse din tutun nu au apărut pe piață pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumatul tradițional, acestea au apărut pentru a spori câștigurile celor din industria tutunului".

    "Și este evident că cei mai mulți dintre fumători au decis să treacă la noile produse și să le folosească doar în locurile unde nu pot fuma țigările tradiționale. Deci, în acest fel, au ajuns să consume tutun utilizând ambele metode", a adăugat Loghin. Comisia UE urmărește cu atenție La nivelul UE, Planul European de Combatere a Cancerului are ca obiectiv crearea unei generații fără tutun până în 2040, iar deocamdată nu toate produsele noi din tutun fac parte din planurile Bruxelles-ului.

    "Comisia cunoaște dezbaterea publică aflată în curs de desfășurare privind reducerea efectelor nocive ale tutunului. Unul dintre obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului este de a se asigura că procentul consumatorilor de tutun din rândul populației va scădea sub 5% până în 2040", a declarat pentru EURACTIV un oficial al Comisiei Europene. În prezent, Comisia lucrează la evaluarea Directivei privind produsele din tutun, care reglementează, printre altele, țigările electronice, recipientele de reîncărcare și noile categorii de produse din tutun.

    "Orice evaluare științifică privind produsele noi din tutun și a celor în curs de apariție va fi analizată cu atenție", a adăugat oficialul UE. Cu toate acestea, oficialul a mai precizat că există niște cerințe minime, iar acestea ar trebui să urmeze recomandările OMS, cum ar fi să se bazeze doar pe surse de informare independente sau să analizeze riscurile utilizării, în paralel, a produselor din tutun convenționale. "OMS pune în evidență provocările privind evaluarea științifică a acestor produse (de exemplu, variația mare a emisiilor, interacțiunile dintre dispozitive și conținut, precum și caracteristicile specifice care determină niveluri diferite de nicotină și substanțe toxice), care ar trebui luate în considerare", a adăugat oficialul.

    La rândul său, Dr. Andrzej Fal, un profesor de medicină polonez, a declarat că factorii de decizie cer mereu mai multe cercetări, dar nu doresc să le finanțeze. "Aceștia spun că avem nevoie de mai multe cercetări, dar, în același timp, nu finanțează nicio cercetare invocând costurile ridicate și, în consecință, aceste cercetări vin din partea industriei. Și apoi, tot ei spun că acestea nu pot fi de încredere", a declarat Dr. Fal. Profesorul polonez a afirmat că singura modalitate de a crea o societate fără fumători este să începem să educăm oamenii de la cele mai mici vârste; apoi, la 18 ani, aceștia nu vor mai cumpăra țigări.

    "În 18 sau 20 de ani, putem visa la o societate fără fumători în Europa. Uitați-vă la Norvegia sau Suedia, care au început la sfârșitul anilor '70 și acum au un procent de fumători situat undeva între 5% și 7%. Dar le-a luat 40 de ani", a spus el. Dar înainte de a ajunge la acest nivel, a mai spus Fal, există și soluții rapide, cum ar fi produsele noi din tutun care ar putea fi introduse și utilizate pentru a-i ajuta pe fumători.

    O soluție pentru fumătorii înrăiți?

    Maria Spyraki, un europarlamentar de centru-dreapta, a declarat pentru EURACTIV că obiectivul ar trebui să aibă o miză dublă. În primul rând, să îi ajute pe fumătorii înrăiți să se îndepărteze de fumatul tradițional prin intermediul unor produse de tutun noi, dar "accesul la aceste produse ar trebui să se facă în condiții foarte stricte".

    "Ar trebui să permiteți fumătorilor înrăiți să folosească aceste tipuri de produse, dar asta nu înseamnă că aceasta este soluția". "În al doilea rând, ar trebui protejați cei mai tineri, astfel încât să nu creăm o nouă generație de fumători dependenți de noile produse", a mai spus deputatul european.

    Întrebat despre cazul fumătorilor înrăiți, Cornel Radu-Loghin, de la Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului, a comentat că noile produse din tutun ar putea fi o soluție pentru aceștia, dacă un medic recomandă acest lucru. "Dar, repet, ca organizație de sănătate publică, noi nu putem și nu vom promova produsele din tutun. Însă orice profesionist din domeniul medical poate ajuta fumătorii să renunțe la fumat în modul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru fiecare caz în parte", a conchis el.