Aproape jumătate din tutunul ilegal din UE27 se înregistrează în Franța, potrivit unor studii ale industriei. Vama nu comentează cifrele.

Creșterea constantă a comerțului ilegal cu tutun în Franța provoacă îngrijorare, deoarece, pe lângă numărul tot mai mare, autoritățile naționale și europene nu par să aibă răspunsuri explicite la cum să-l combată. 

Potrivit unui studiu finanțat de compania de tutun Philip Morris International, în 2022, în majoritatea statelor membre ale UE consumul de tutun ilegal a scăzut, însă nu și în Franța.

„Creșterea consumului ilegal din UE provine în special din Franța (+1,8 miliarde de țigări), care acum reprezintă aproape jumătate (47%) din consumul ilicit din UE 27”, se arată în raport. În 2021, comerțul ilicit în Franța a reprezentat 29% din consumul total (15,1 miliarde de țigări), în timp ce în 2022, numărul a crescut la 32% (16,9 miliarde de țigări).

Motivele acestei evoluții nu sunt clare. Unii atribuie creșterea comerțului ilicit unei impozitări excesive, dat fiind că, în urmă cu câțiva ani, Franța a devenit prima țară din UE care aproape a dublat accizele la tutun față de media UE – 6,61 EUR față de 3,34 EUR.

Un alt exemplu de posibil impact al accizelor mari, Irlanda, care are în prezent cel mai mare nivel de accize la tutun (8,85 EUR), se plasează pe locul al doilea în comerțul ilegal cu tutun în UE (24%). Alții combat această logică, susținând că impozitarea crescută duce la reducerea fumatului.

Grecia reprezintă un caz interesant, cu privire la nivelul scăzut al accizelor și evoluția comerțului ilegal. Grecia a impus accize de 2,74 EUR, sub media UE, dar în 2022 a fost a treia cea mai gravă țară din UE în comerțul ilegal cu tutun (21%); totuși, în scădere față de 2021 (24%).

Blocajul francez

Îngrijorat de situație, viceministrul francez pentru Conturi Publice, Gabriel Attal, a avertizat în iunie că traficul de tutun stabilește noi recorduri în fiecare an. „În fața exploziei acestor activități de trafic, nu putem lăsa Franța să fie copleșită de tutun ilegal. Traficul nu numai că se accelerează, ci suferă și schimbări profunde”, a spus el.

În 2021, a adăugat Attal, pentru prima dată, patru fabrici clandestine de producție de tutun au fost demontate „pe propriul nostru teritoriu”, în Franța. Attal a explicat că „un euro pentru un traficant de tutun este un euro pentru rețelele mafiote și organizațiile infracționale” și a promis că îi va viza pe traficanți cu măsuri specifice, cum ar fi investiția în scanere de detectare suplimentare, precum și în câini sniffer.

Cu toate acestea, măsurile nu au condus încă la rezultate tangibile. Întrebat despre motivele care au stat la baza înrăutățirii situației, vama franceză a refuzat să comenteze un „sondaj al industriei”.

„Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, am dori mai întâi să vă informăm că vama franceză nu comentează estimările făcute de industria tutunului”, a declarat vama franceză pentru EURACTIV.

În răspunsul citat, reprezentanții vamali spun că lupta împotriva traficului ilicit de tutun este o prioritate, în conformitate cu Planul național de acțiune împotriva traficului ilicit de tutun 2023-2025, pe care Attal l-a prezentat în decembrie 2022.

Ca parte a acestui plan, adaugă reprezentanții de la vama franceză, „se va lucra pentru a îmbunătăți nivelul de înțelegere, analiză și estimare a pieței paralele a produselor din tutun”.

„În 2022, serviciile vamale franceze au confiscat aproape 650 de tone de tutun, inclusiv peste 473 de tone de țigări, în cursul a aproape 17.000 de infracțiuni. Valoarea mărfurilor sechestrate pe teritoriul național, cumulată, s-a ridicat la peste 213 milioane de euro pentru același an”, a adăugat vama.

UE nu are o imagine de ansamblu

Cu toate acestea, nu este clar câte dintre aceste produse confiscate poartă un cod de urmărire și urmărire al UE. Înființat în 2020, sistemul UE de urmărire și urmărire își propune să combată ilegalitățile din lanțul de producție „legal” a tutunului: de la producția din fabrică până la retailer.

În practică, aceasta înseamnă că nicio fraudă în afara lanțului legal nu este identificată și, prin urmare, UE încă nu are imaginea de ansamblu a situației când vine vorba de comerțul ilicit cu tutun.

Nici Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a jucat un rol principal împotriva activităților de contrabandă cu tutun în UE și în întreaga lume, nu deține date. „Nu suntem în măsură să furnizăm date sau evaluări privind anumite țări”, a declarat biroul de presă al OLAF pentru EURACTIV.

RAND Europe, un institut de cercetare, a fost însărcinat de OLAF să dezvolte o metodologie independentă de măsurare a pieței ilegale a tutunului. Până în prezent, nu a existat o metodologie sau un studiu relevant la nivelul UE.

„OLAF lucrează îndeaproape cu autoritățile naționale din toate statele membre ale UE – inclusiv, desigur, cu autoritățile franceze, cu care OLAF are o cooperare de lungă durată în lupta împotriva contrabandei cu tutun – precum și cu țări terțe și actori internaționali precum Europol”, a declarat OLAF. a adăugat biroul de presă.

Davide Basso de la EURACTIV Franța a contribuit la această raportare. (Au articol de Sarantis Michalopoulos – Editat de Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)