Produselor noi din tutun ar trebui recomandate doar fumătorilor înrăiți, care au încercat toate variantele, dar continuă să fumeze țigări obișnuite, a declarat profesorul Andrzej Fal într-un interviu acordat EURACTIV.com.

„Dacă sunteți fumător și nimic nu v-a convins încă să renunțați la fumat [...], atunci produsele care reduc riscurilor asociate fumatului ar trebui să fie ultima ratio [ultima soluție]", a declarat Dr. Fal.

  • Acest articol este parte din suplimentul tematic Viitorul produselor noi din tutun în Uniunea Europeană. Link la special report în limba engleză
  •  

    Piața produselor noi din tutun și nicotină - cum ar fi țigările electronice, tutunul încălzit și plicurile cu nicotină - a crescut vertiginos în ultimii ani, un număr tot mai mare de consumatori „tradiționali” s-au reprofilat.

    Folosind drept argument anumite studii, susținătorii noilor produse din tutun afirmă că acestea sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite.

    Pe de altă parte, factorii de decizie politică din UE și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) continuă să se opună cu fermitate recomandării acestora, deoarece nu există încă suficiente informații cu privire la efectele pe termen lung ale acestora asupra sănătății. Statele membre ale UE au pus în aplicare mai multe măsuri prin care să descurajeze fumatul, cum ar fi accizele, interzicerea fumatului în spațiile publice sau interzicerea reclamelor la țigări Dacă asupra unui fumător, nu au niciun efect măsurile enumerate mai sus sau alte terapii alternative, abia atunci ar trebui să se orienteze către noile produse din tutun.

    „Ultimul lucru pe care îl putem face este să reducem efectele negative, pentru că boala [fumatul] pe care o ai deja va evolua mai lent [...] va fi mai puțin gravă", a spus el. Medicul polonez a subliniat faptul că niciun produs din această categorie nu este inofensiv pentru sănătatea umană.

    „De aceea am introdus termenul de reducere a riscurilor. Nu spunem că vreunul dintre aceste produse este bun sau nu dăunător pentru sănătatea ta. Nu spunem asta pentru că nu ar fi adevărat", a zis el. Expertul polonez a explicat că dacă guvernele doresc o societate fără fumători, ar trebui să se înceapă de la nivel de grădiniță.

    „Educația ar trebui să se facă celor care nu fumează încă și care nu au auzit niciodată de țigări", a spus el. "Oamenii fumează și nu se vor opri din fumat până când nu vom lansa o campanie foarte serioasă de prevenție în ceea ce privește sănătatea publică, care să înceapă cu educația de bază, de la primul nivel, cel de grădiniță, a adăugat. Problema impozitării Pentru deputatul european de centru-dreapta Aldo Patriciello (Forza Italia/PPE), noile produse din nicotină și tutun sunt un instrument esențial care să-i determine pe fumători să renunțe la fumat.

    „Sunt lucruri deja recunoscute de Parlamentul European în raportul său privind Planul european de combatere a cancerului", a declarat el pentru EURACTIV Italia, adăugând că nicotina creează dependență, dar nu este cea care provoacă cancerul.

    „Așadar, orice reglementare trebuie să recunoască rolul de reducere a riscurilor pe care noile produse din nicotină îl pot avea și să îi determine pe fumătorii care nu au reușit să se lase de fumat de-a lungul anilor să încerce această alternativă", a spus el.

    În prezent, nu există un regim de impozitare la nivel european, așa cum există pentru produsele tradiționale din tutun. Situația de pe piața UE este destul de fragmentată, întrucât statele membre impozitează în mod diferit țigările electronice și produsele din tutun încălzit. Comisia Europeană își va publica în curând propunerea pentru Directiva privind acciza la tutun (TED) și se preconizează și o acciză la nivelul UE pentru produsele noi din tutun.

    Unii susțin că mărirea prețurilor nu îi vor face pe fumători să treacă la noile produse din tutun, în timp ce alții cred că astfel de măsuri sunt necesare deoarece fumatul poate fi nociv în orice formă, iar taxele mari au ca scop să descurajeze consumul de tutun în general, în special în rândul tinerilor.

    Riccardo Polosa, profesor de medicină internă la Universitatea din Catania, a declarat că este o „greșeală gravă" să punem în aceeași oală tutunul ars și produsele noi din tutun. „Acest lucru duce la formarea unui stereotip de gândire, care nu diferențiază răul provocat de țigările clasice de cel cauzat de produsele alternative de eliberare a nicotinei, care sunt acum recunoscute ca fiind cu 95% mai puțin dăunătoare decât produsele cu combustie", a declarat acesta pentru EURACTIV Italia.

    Polosa, care este și fondator al Centrului de cercetare CoEHAR pentru reducerea efectelor nocive ale fumatului, a citat, ca exemplu, date ale asociației franceze a consumatorilor de țigări electronice, sugerând că, în 2022, aproape opt din zece francezi nu știau că vapatul este mai puțin periculos decât fumatul cu combustie și că aceștia „cred în mod eronat că nicotina este cancerigenă".

    Protejarea tinerilor Un alt element sensibil al ascensiunii noilor produse din tutun este impactul acestora asupra tinerilor. Mulți și-au exprimat teama că, dacă nu se iau măsuri stricte, ar putea apărea o nouă generație de dependenți de nicotină, în special tineri. „Sunt un susținător puternic al unei politici de reducere a riscurilor, dar în niciun caz nu voi susține ca orice idee nouă de reducere a riscurilor să fie în același timp disponibilă și pentru cei care nu au nevoie de reducere a riscurilor, deoarece nu folosesc vechile produse [de tutun] foarte dăunătoare", a declarat Dr. Fal.

    Profesorul polonez a avertizat că, în prezent, există mai mulți tineri utilizatori de țigări electronice decât fumători de țigări clasice. „Am format într-adevăr un nou grup de persoane care sunt dependente de ceva mai puțin dăunător, dar totuși dăunător", a spus el. „Reglementările pentru produsele de reducere a riscurilor ar trebui să fie la fel de stricte ca și pentru produsele obișnuite", a mai precizat Dr. Fal.

    Un studiu recent realizat în Marea Britanie a ridicat semne de întrebare sugerând că ambalarea vapelor în ambalaje simple "le va face mai puțin atractive pentru copii". În special, studiul a constatat că eliminarea culorilor strălucitoare, a imaginilor și a literelor fanteziste de pe ambalaje a făcut ca tinerii să fie mai puțin atrași de vaping, dar nu i-a descurajat pe adulții care doreau să folosească respectivele produse pentru a renunța la țigări.

    Europarlamentarul Patriciello este de acord cu faptul că tinerii ar trebui să fie protejați, dar subliniază că măsurile nu ar trebui să creeze, în același timp, un impediment pentru adulții care doresc să renunțe la fumat. „Aromele sunt importante pentru adulții care au de două ori mai multe șanse de a se lăsa de fumat cu ajutorul țigărilor electronice aromate decât cu produse lipsite de arome", a spus el, adăugând că un sondaj Eurobarometru 2020 a constatat că 64% dintre fumători preferă tutunul cu arome în locul celui tradițional.