Țigările electronice sau tutunul încălzit au început să înlocuiască țigările tradiționale, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.

Susținătorii noilor categorii invocă, pe baza unor cercetări realizate la nivel global, că produsele alternative sunt mult mai puțin dăunătoare în comparație cu fumatul tradițional și, prin urmare, ar trebui folosite ca parte a unor strategii pentru reducerea riscurilor asociate fumatului. Pe de altă parte, UE și o mare parte a comunității științifice, în lipsa unor dovezi clare cu privire la efectele pe termen lung, sunt prevăzătoare.

În acest supliment (Special Report), EURACTIV analizează mai multe aspecte ale noilor produse din tutun, de la necesitatea unei strategii de reducere a efectelor nocive ale tutunului la nivelul UE, la nivelul accizelor la tutun sau la cât se vor baza pe știință deciziile politice ale Uniunii Europene.

>> Suplimentul tematic Viitorul produselor noi din tutun în Uniunea Europeană

>> Linkuri la articolele din suplimentul tematic

>> CUM POT FI REDUSE RISCURILE ASOCIATE FUMATULUI - PĂRERI ÎMPĂRȚITE

Actorii din domeniul sănătății publice au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea ca UE să aibă o strategie de reducere a efectelor nocive ale fumatului, care, potrivit OMS, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar înEuropa.

>> ACCIZA LA NIVELUL UE PENTRU PRODUSELE NOI DIN TUTUN: O ECUAȚIE CU SEMNE DE ÎNTREBARE

Intenția Comisiei Europene de a impune o taxă de accize minimă la nivelul UE pentru produsele noi, cum ar fi țigările electronice, tutunul încălzit, plicurile cu nicotină, are în piață susținători și oponenți.