Țigările electronice sau tutunul încălzit au început să înlocuiască țigările tradiționale, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.

Susținătorii noilor categorii invocă, pe baza unor cercetări realizate la nivel global, că produsele alternative sunt mult mai puțin dăunătoare în comparație cu fumatul tradițional și, prin urmare, ar trebui folosite ca parte a unor strategii pentru reducerea riscurilor asociate fumatului. Pe de altă parte, UE și o mare parte a comunității științifice, în lipsa unor dovezi clare cu privire la efectele pe termen lung, sunt prevăzătoare.

În acest supliment (Special Report), EURACTIV analizează mai multe aspecte ale noilor produse din tutun, de la necesitatea unei strategii de reducere a efectelor nocive ale tutunului la nivelul UE, la nivelul accizelor la tutun sau la cât se vor baza pe știință deciziile politice ale Uniunii.

Cum pot fi reduse riscurile asociate fumatului - păreri împărțite 



Proiecte speciale | Supliment tematic  6.10.22
  Actorii din domeniul sănătății publice au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea ca UE să aibă o strategie de reducere a efectelor nocive ale fumatului, care, potrivit OMS, provoacă aproape 700.000 de decese pe an, doar în Europa.  

Acciza la nivelul UE pentru produsele noi din tutun: o ecuație cu semne de întrebare


  Proiecte speciale | Supliment tematic 18.11.22
  Intenția Comisiei Europene de a impune o taxă de accize minimă la nivelul UE pentru produsele noi, cum ar fi țigările electronice, tutunul încălzit, plicurile cu nicotină, are în piață susținători și oponenți.
 

Principiul precauției în dezbaterea despre nocivitatea noilor produse din tutun și nicotină 

 
  Proiecte speciale | Supliment tematic
 1.11.23
  Europarlamentarul italian Alessandra Moretti a spus că oamenii de știință „știu cu siguranță” că noile produse alternative de tutun și nicotină sunt dăunătoare. Sunt voci care arată reversul medaliei în aplicarea „principiului precauției.
 

Impozitarea turnului în UE: linia subțire dintre viitorul fără fum și comerțul ilegal 

 5.12.23
  Proiecte speciale | Supliment tematic  
  Taxe și mai mari pentru produsele din tutun, pe de o parte. Voci care spun că se va aluneca în comerțul ilegal, pe de alta.  
 


OP-ED: Un mandat pentru schimbare: de ce este importantă tema comerțului ilicit în UE

Proiecte speciale | Supliment tematic


Majoritatea adulților din Europa recunosc că există o problemă cu produsele ilicite din tutun în UE. Mai mult, ei sunt conștienți de consecințele negative ale comerțului ilicit, care sunt multe.

 

18.01.23

Viitorul produselor noi din tutun în Uniunea Europeană (suplimentul în limba română)

Alte articole pe aceeași temă: Fumătorii de ocazie și tinerii vulnerabili

Produselor noi din tutun ar trebui recomandate doar fumătorilor înrăiți, care au încercat toate variantele, dar continuă să fumeze țigări obișnuite, a declarat profesorul Andrzej Fal într-un interviu acordat EURACTIV.com.