• Acest articol este parte din suplimentul tematic sponsorizat Viitorul produselor noi din tutun în Uniunea Europeană. Link la special report în limba engleză
  • Articolul în limba engleză: A mandate for change: The importance of addressing the problem of illicit trade in the EU
  • Articolul în limba italiană  
  • Majoritatea adulților din Europa recunosc că există o problemă cu produsele ilicite din tutun în UE. Mai mult, ei sunt conștienți de consecințele negative ale comerțului ilicit, care sunt multe.

    William Stewart este președintele Povaddo, firmă de consultanță cu expertiză în domeniul afacerilor publice, strategiei și cercetării. 

    Este știut, de exemplu, că accesul ușor la țigări ilegale ieftine îi împiedică pe fumători să renunțe la fumat sau să treacă la alternative mai bune care există astăzi. În plus, problema afectează în mod disproporționat consumatorii din gospodăriile cu venituri mai mici, care în mod tradițional au resurse și oportunități limitate de a accesa cele mai recente produse și soluții inovatoare. Cu inflația în curs și instabilitatea economică, există acum mai multă urgență de a aborda problema comerțului ilicit prin acțiuni coordonate între autoritățile de reglementare, forțele de ordine, sectorul privat și alte segmente interesate.

    O amenințare constantă la adresa sănătății publice și a finanțelor publice

    Firma de cercetare pe care o conduc, Povaddo, a realizat recent un sondaj comandat de PMI pe un eșantion de peste 13.000 de adulți din 13 state membre ale UE. Acesta arată că, 67% dintre respondenți cred că piața ilegală îi descurajează pe mulți fumători să renunțe sau, dacă nu reușesc, să treacă la alternative mai bune.

    Majoritatea (60%) sunt, de asemenea, de acord că aprobarea guvernamentală a produselor fără fum poate promova egalitatea și poate reduce disparitățile de sănătate, oferind acces la variante mai bune de țigări fumătorilor adulți cu un nivel socio-economic mai scăzut. Un raport comandat de PMI și efectuat de KPMG în vara anului 2022 a arătat că în UE, comerțul ilicit a crescut cu aproximativ 3,9% în 2021, ceea ce înseamnă încă 1,3 miliarde de țigări.

    În total, conform acestui raport, 35,5 miliarde de țigări ilicite au fost consumate în regiune într-un an. În Franța, care a reprezentat cea mai mare piață ilegală din UE, țigările ilicite reprezintă 29% din consumul total de țigări, o creștere semnificativă de la 13% în 2017. Pe lângă implicațiile asupra sănătății publice, există și implicații semnificative pentru finanțele publice.

    Raportul KPMG sugerează că, dacă aceste țigări ar fi fost achiziționate în mod legal, se estimează că guvernele din UE ar fi colectat taxe suplimentare de 10,4 miliarde EUR.

    O piață neagră în plină expansiune a țigărilor înseamnă că mulți dintre acești fumători vor continua să fumeze – adesea țigări contrafăcute care nu respectă nici măcar standardele de bază de siguranță și calitate. În general, punctul de vedere public este că fumătorii ar trebui să aibă șanse egale să folosească cele mai recente progrese tehnologice pentru a le îmbunătăți sănătatea și a adopta un stil de viață mai bun.

    În schimb, creșterea comerțului ilicit are efectul opus, reducând oportunitățile de îmbunătățire a sănătății publice.

    Inovația ar trebui să funcționeze pentru toți

    Mai mulți factori influențează accesul la inovare, inclusiv gradul de conștientizare, accesibilitatea și acceptabilitatea. Pentru a culege roadele oricărei inovații, consumatorii trebuie să fie informații că există, să și-o poată permite și să înțeleagă cum le poate afecta viața. Comerțul ilicit adaugă un alt obstacol în calea schimbărilor pozitive, în special pentru cei mai vulnerabili în societate. Fumătorii adulți din grupuri socio-economice inferioare, care au cele mai puține resurse și acces la servicii sociale și securitate, au adesea cea mai mare expunere la țigări ilicite. Aceasta este o problemă de justiție socială.

    Pentru a o aborda, trebuie să existe, pe de o parte, un cadru de reglementare echitabil și bazat pe știință, iar pe de altă parte, trebuie să se pună un accent sporit pe conștientizare și educație. Fumătorii trebuie să înțeleagă consecințele cumpărării de produse ilegale, de contrabandă sau contrafăcute.

    Numai oferindu-le informații corecte și adecvate îi putem încuraja să facă alegeri mai bune. Acesta nu este doar punctul meu de vedere, ci mai degrabă punctul de vedere al majorității adulților din UE pe care i-am chestionat.

    Ce se poate face?

    Comerțul ilicit nu este o infracțiune mică sau fără victime. Subminează sănătatea publică. Pentru guverne, pierderea de venituri se ridică la miliarde care ar putea fi cheltuite pentru sănătatea și siguranța publică. De asemenea, tutunul ilicit încurajează crima organizată și corupția.

    Rețelele criminale folosesc profiturile din țigări contrafăcute pentru a finanța alte activități, cum ar fi traficul de persoane, traficul de droguri și chiar terorismul. Societatea nu poate reuși să abordeze această problemă decât dacă guvernele și sectorul privat reușesc să lucreze împreună.

    Faptul că traficul scade constant în unele țări din Europa de Est și Europa Centrală, cu istoric în acest sens, este încurajator. Împreună cu aplicarea efectivă a statului de drept, aceste țări au găsit căi pentru alternativă la țigările tradiționale.

    Guvernele au un rol vital de jucat. Ele definesc reglementarea, impozitarea și aplicarea legii. Până în acel moment, trei din patru (74%) respondenți la sondaj sunt de acord că guvernele trebuie să considere comerțul ilicit o consecință neintenționată atunci când decid cum să reglementeze și să taxeze produsele care conțin tutun și nicotină.

    Consumatorii trebuie să fie stimulați pentru produse legale și mai bune, iar publicul să solicite guvernului să creeze politici pentru accesarea unor astfel de produse, astfel încât să nu ajungă clienți ai produselor de pe piața neagră.