"Deciziile politice" privind viitorul produselor noi din tutun și nicotină în Europa vor fi luate de următoarea Comisie Europeană, a declarat pentru EURACTIV purtătorul de cuvânt al UE, Stefan de Keersmaecker.

O decizie în privința legislației tutunului va fi luată după alegerile din iunie, a spus Stefan de Keersmaecker.

Executivul UE realizează în prezent o evaluare cuprinzătoare a cadrului legislativ al UE privind controlul tutunului, așa-numita Directivă privind produsele din tutun (DPT), inclusiv prin intermediul unor ample consultări publice.

Directiva existentă acoperă țigările tradiționale și produsele noi, cum ar fi țigările electronice și tutunul încălzit, și a impus restricții severe. Susținătorii "produselor noi" susțin că noile produse sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale și, prin urmare, ar trebui tratate diferit.

Pe de altă parte, UE și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) insistă asupra faptului că "mai puțin nociv" înseamnă "încă nociv" și, în plus, subliniază că nimeni nu cunoaște efectele pe termen lung asupra sănătății.

Cu toate acestea, directiva nu include noile produse care au apărut după adoptarea legislației UE; produse care nu conțin tutun, cum ar fi pungile cu nicotină care sunt pentru uz oral. Din cauza lipsei unui cadru UE, statele membre le-au reglementat în mod diferit: Finlanda și Danemarca le-au legalizat pe piață, în timp ce Belgia și Țările de Jos le-au interzis.

Keersmaecker a declarat că posibila revizuire a Directivei privind produsele din tutun și ce va cuprinde aceasta va depinde de concluziile evaluării și de consultările publice și va face obiectul unei evaluări de impact amănunțite. "Deciziile politice în acest sens vor fi luate de următoarea Comisie, în lumina pașilor pregătitori de mai sus", a precizat oficialul european.

Cazul snus

Un alt produs din tutun care și-a căutat locul pe piața UE este snus-ul suedez.Snus este un produs de tutun umed de uz oral, cu rădăcini care datează din secolul al XVIII-lea, care a fost interzis în 1992, înainte ca Stockholm să adere la UE. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat luna trecută pentru Euractiv că snus va face parte din evaluarea directivei.

Pentru Patrik Strömer, secretarul general al Asociației suedeze a producătorilor de snus, ar fi o provocare pentru Bruxelles să facă acum un pas înapoi din două motive.

"Unul este că este foarte dificil să recunoști că ai greșit mult timp, iar al doilea [...] este că nu doresc o altă sursă de nicotină, deoarece nicotina este o substanță care creează dependență", a declarat Strömer pentru Euractiv. Strömer a explicat că, spre deosebire de acum 30 de ani, cazul snus-ului este în prezent un "experiment viu".

"Suntem capabili să comparăm nu doar utilizarea snus-ului în Suedia, ci și prevalența fumatului în comparație cu alte țări europene. Și se pare că, după trei decenii, Suedia este campioana europeană."

La nivelul UE, conform datelor Eurostat, Suedia are cele mai scăzute rate de fumat și se estimează că va fi prima țară care va deveni fără fum de tutun - ceea ce înseamnă, în practică, mai puțin de 5% din populația adultă care fumează.

Într-o întrebare parlamentară adresată recent comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, eurodeputatul socialist Nicolás González Casares a întrebat dacă pungile cu nicotină vor fi interzise, așa cum este cazul snus-ului. "Popularitatea tot mai mare a pungilor cu nicotină ridică probleme serioase de sănătate publică și reprezintă o provocare tot mai mare pentru piața internă", a răspuns Kyriakides.

Potrivit Comisiei Europene, pungile cu nicotină sunt pungi pentru uz oral care conțin nicotină, în timp ce plasturii cu nicotină sunt plasturi care conțin nicotină și care se pun pe piele. Niciunul dintre aceste produse nu conține tutun. În plus, plasturii cu nicotină sunt utilizați în terapia de substituție a nicotinei (NRT), iar OMS include plasturii cu nicotină în lista model a OMS de produse medicamentoase esențiale.

Cu toate acestea, companiile producătoare de snus au început, de asemenea, să producă așa-numitul snus "All White" (sau pliculețe cu nicotină), ceea ce înseamnă că acestea nu conțin tutun, ci doar nicotină.

David Eberhard, un psihiatru specializat în dependențe, a declarat pentru Euractiv că există persoane dependente de snus, deoarece nicotina este "în mod evident un drog dependent".

"Dar dacă poți schimba un drog care este cu adevărat dăunător pentru tine, cu ceva care nu este dăunător pentru tine în același mod, atunci obținem reducerea riscurilor", a spus el.

[de Sarantis Michalopoulos I Editat de Brian Maguire | Euractiv's Advocacy Lab]
]