PulseZCe trebuie să rețină tinerii din prioritățile președintelui României
”De mâine la muncă!”, le-a spus Dan Nicușor românilor în noaptea în care a câștigat un scrutin prezidențial decisiv pentru drumul european al României cel puțin pentru următorii 5 ani.
După o luptă dificilă împotriva curentului extremist, Nicușor Dan nu a avut nici măcar o săptămână de miere. Pe lângă agenda externă plină, noul președinte are multe probleme pe plan intern. Cele mai presante: formarea unui guvern, un deficit uriaș și, pe termen mai lung, justiția.
În acest context complicat, noul președinte i-a îndemnat pe tineri să intre în politică și să se implice în societatea civilă pentru că sunt multe de schimbat.
Ce trebuie să rețină tinerii din prima conferință a președintelui:
1. Deficit bugetar: România are cel mai mare deficit bugetar din UE – peste 9% din PIB
Soluții vehiculate:
- creșteri de taxe, inclusiv TVA, deși în campanie Nicușor Dan a promis că nu se va întâmpla acest lucru.
”De ani de zile, noi plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare ... diferența asta trebuie să fie plătită de cineva”
- reducerea aparatului bugetar și a cheltuielilor:
”Trebuie să facem acele restructurări ale aparatului de stat care sunt normale, să reducem indemnizațiile oamenilor care sunt în diferite consilii de administrație, să tăiem tot felul de sinecure, trebuie să comasăm foarte multe instituții”, a spus Dan, estimând că toate acestea se pot face în cel puțin șase luni și ar putea fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2026.
2. Evaziunea fiscală:
Soluții:
- consolidarea ANAF:
Fiind o chestiune de siguranta națională, Dan propune reintroducerea SRI în schemă care ”să găsească informațiile despre această problemă și totul este ca rolul lor să se oprească la a furniza aceste informații către ANAF și către parchet”.
Context: Propunerea e problematică, deoarece SRI a mai fost implicat în anchete, iar CCR a avut mai multe decizii în ultimii 10 ani prin care a stabilit că serviciul de informații nu are competențe în acest sens.
3. Lupta anticorupție: ”Nu sunt deloc mulțumit de procesul anticorupție. Sunt zone întregi de corupție care sunt neglijate de statul român și, imediat ce o să terminăm cu chestiunea asta a deficitului și a formării Guvernului, partea de justiție o să fie principala mea preocupare”.
4. Servicii: Nicușor Dan spune că este nevoie de un director civil la SRI, foarte probabil și de un nou director la SIE, serviciu condus în prezent de social-democratul Gabriel Vlase, cunoscut pentru pasiunea pentru curse de Formula 1, la care s-a dus inclusiv în timpul crizei de anul trecut declanșată de ascensiunea surprinzătoare a fostului candidat prorus la prezidențiale Călin Georgescu.
Context: Eduard Hellvig a demisionat în 2023 și fostul președinte nu a venit cu o propunere de înlocuire, astfel că în prezent conducerea SRI e asigurată de un general.
5. Explicații privind anularea alegerilor din noiembrie 2024: Este o preocupare importantă pentru președinte, de care promite să se ocupe imediat ce o să aibă timp, începând cu luna iulie.
6. Problema dezinformării:
Soluții: După modelul din Republica Moldova, Dan se gândește la posibilitatea închiderii acelor site-uri care dezinformează.
7. Armata României: Instituția se confruntă cu mai multe dificultăți - nu are legislația completă de zeci de ani, militarii nu au echipamente adecvate, inclusiv bocanci sau arme noi.
”Voi fi implicat în toate. Nu cunosc situația, pentru că discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanți ai Armatei au fost strict legate de obligațiile noastre sau de parteneriatele noastre internaționale. O să fie una din preocupările mele, pentru că e unul din atributele importante ale Președintelui, și în câteva luni o să am un răspuns complet”.
8. Reforma Curții Constituționale
Soluții: judecătorii Curții Constituționale să fie aleși din rândul magistraților cu o anumită experiență
9. Politica externă, una dintre principalele atribuții ale președintelui României:
- "România nu a fost suficient de activă și acesta e un lucru pe care îmi doresc să-l corectăm. Adică să ne susținem interesele, integrarea Republicii Moldova, de exemplu, cu discuțiile care vor începe în a doua jumătate anului pe pachetul financiar 2028-2034 și toate astea".
- relația cu Statele Unite: "Eu cred că am avut un moment de neîncredere după anularea alegerilor, neîncredere care nu s-a manifestat oficial și prin poziții ale unor oameni din administrație. Eu cred că în bună măsură am depășit acest moment și, mai departe, noi avem, în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai multe paliere de discuții, avem un palier de discuții foarte important pe zona militară, și pe fiecare din aceste paliere de discuție trebuie să existe discuțiile tehnice înainte de o eventuală vizită la nivel național".
- schimbarea politicii ”tăcerii” a României privind ajutorarea Ucrainei: ”Trebuie să schimbăm modul de comunicare asupra acestui subiect, cred că e important, de la nivelul autorităților statului și evident al președintelui, să explicăm oamenilor că securitatea Ucrainei și ajutorul României pentru Ucraina sunt chestiuni care țin de securitatea României însăși și de securitatea Republicii Moldova”.
- România nu are o strategie clară pentru Marea Neagră cu care "să se ducă în fața partenerilor europeni și euroatlantici".
Comentarii