PulseZCNA, campanie pentru combaterea conținutului ilegal de pe internet, iar oamenii îl pot sesiza
Consiliul Național al Audiovizualului a demarat o amplă campanie pentu combaterea conținutului ilegal din online. Instituția a lansat și un clip de informare despre ce pot face românii în acest caz.
Este un clip ce vrea să promoveze și faptul că atribuțiile Consiliului Național al Audiovizualului acoperă și zona de audiovizual de pe internet, potrivit Pagina de Media.
„Instigare la ură, dezinformare gravă, instigare la violență sau conținut periculos pentru minori. CNA spune STOP. Acum poți săa cționezi rapid împotriva conținutului ilegal de pe internet”, anunță clipul lansat deja pe online.
În același clip, CNA îi îndeamnă pe români să raporteze conținutul din online pe site-ul cna.ro pentru ca acesta să fie șters. Pentru ca această campanie să se răspândească cât mai mult, forul va transmite și televiziunilor rugămintea de a prelua spotul. Totodată, CNA a lansat pe site-ul instituției și un ghid privind modul în care poate fi raportat conținutul ilegal.
Campania se va derula, la propunerea lui Valentin Jucan, vicepreședinte CNA, pe o perioadă de trei luni. Acesta a mai declarat în țedința CNA că acest ghid va fi distribuit, în colaborare cu Ministerul Educației, și în toate școlile și universitățile din România. „Sensul trimiterii în școli a acestui ghid este să facă discuții la clasă. Fiecare diriginte sau profesor să prezinte ghidul și să încerce să aibă o dezbatere, o discuție cu elevii, cu studenții după caz.”
Ghidul privind combaterea conținutului ilegal poate fo găsit AICI și conține informații despre cum ar trebui făcută o sesizare și pași care urmează după aceea. În cazul în care CNA, după ce analizează conțintul, decide să emită un ordin de eliminare, instituția va sesiza platforma în cauză, Facebook, YouTube, TikTok, care ar trebui să răspundă solicitării în 24 de ore sau într-o oră dacă este vorba de conținut cu caracter terorist.
CNA a început deja de câteva luni să emită aceste ordine de eliminare pentru conținut audiovizual care încalcă legislația audiovizuală. Anul trecut, în septembrie, forul a votat un ordin de eliminare pentru o emisiune de la Nașul TV postată pe Facebook în care se făcea apologia regimului comunist.
Luni, 10 martie, forul s-a reunit în ședință extraordinară pentru a analiza o serie de clipuri de pe TikTok care instigau la violență. Primul eliminat a fost un clip postat chiar de președintele AUR George Simion în care vorbea despre invalidarea canidaturii lui Călin Georgescu ca fiind o lovitură de stat, iar cei vinovați de acest lucru „ar trebui jupuiți”.
Tot luni, CNA a mai dat șase ordine de eliminare a unor clipuri de pe TikTok tot pentru instigare la violență, toate având legătură cu protestele de duminică, 9 martie, care a urmat deciziei BEC de a nu-l lăsa pe Călin Georgescu să candideze.
Forul a analizat acum câteva săptămâni și o serie de materiale cu conținut legionar, dar și materiale video în care apărea Adrian Robertin Dinu, care a intrat în vizorul DIICOT pentru trădare, și care vorbea printre altele despre „Comandamentul Vlad Țepeș”, un fel de armată paralelă ăe care acest o organiza. Acesta este și motivul pentru care Dinu și alte personaje din anturajul său sunt acuzați de trădare.
Comentarii