PulseZDe ce tinerii inteligenți și creativi nu ies din liceu oameni performanți

Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat marți că performanța la nivel de liceu nu arată bine deoarece intră tineri inteligenți și cu creativitate similară celor din alte țări vestive, dar nu ies oameni la fel de performanți.
”Este o presiune legală. Noua lege regândește bacalaureatul, trebuie să regândim disciplinele și legătura cu bacalaureatul. Este o presiune curriculară. Ar trebuit să facem acest lucru din 2021, ca generația de la gimnaziu, care a intrat pe noile planuri-cadru în 2017, să intre într-o logică similară, oarecum și la nivel de liceu. Este o presiune legată de încărcarea pe care o punem pe umerii copiilor noștri. Și este o presiune care vine din performanța sistemului, vrând nevrând la orice dată ne uităm, PISA sau alte rezultate internaționale, performanța la nivel de liceu nu arată bine", a declarat marți ministrul Educației, Daniel David, în cadrul unei dezbateri publice privind proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal că a început acest demers sub o oarecare presiune, relatează News.ro.
"Intră tineri inteligenți creativi, cu inteligență și creativitate similare celor pe care le vedem și în alte țări vestice, nu ies oameni la fel de performanți. Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învățământului liceal în acest moment nu mai sunt adecvate. Trebuie să le schimbăm”, a mai afirmat ministrul Educației.
Daniel David a precizat că după intrarea în vigoare a planurilor cadru ministrul Educației nu mai stabilește numărul de ore și obligativitatea acestora în toată țara.
”Un element cheie, fundamental, este legat de descentralizare astfel încât nu mai este ministrul cel care stabilește din cabinet, prin ordinul de ministru numărul de ore și obligativitatea orelor din București până în vârful Munților Aposeni. Un număr zic eu, destul de important de ore, 15% în medie a fost descentralizat spre decizia elevilor. Școala oferă, elevii vor alege, și există iarăși un procent destul de important din curriculum de specialitate care este flexibil și unde decizia va veni la nivelul școlii”, a afirmat Daniel David.
El a menționat că dorește ca tinerii să iasă din liceu buni specialiști, cu nivelul de calificare trei-patru, buni cetățeni, mulțumiți de propria viață, adică echilibrați psihologic.
Daniel David consideră că pentru realizarea acestui lucru este nevoie de un echilibru între patru componente.
”Civilizația noastră s-a fondat pe cei doi piloni: știință și religie, și ambii piloni sunt acolo. După aceea ai componenta de cultură națională. Și ați văzut dezbaterele publice pe care le-am avut, inclusiv cu președintele Academiei când i-am spus foarte clar, sunt ore și putem da ore pentru elemente de cultură națională, în condițiile în care văd cultură națională. Noi nu avem geografia României, nu avem istoria României de 20 de ani. Haideți să regândim istoria, să regândim geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noștri nu mai vorbesc corect limba română. Și atunci da, dăm ore pentru elemente de cultură națională, dar să regândim modelul, nu pe modelul vechi. Și a patra componentă acele discipline care ne pregătesc pentru viață. Și ați văzut acolo consiliere și orientare, toți ne plângem de consumul de droguri, ne plângem de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viață sănătos”, a mai declarat Daniel David.
Comentarii