Parlamentul a găzduit joi evenimentul central al campaniei „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere 2025”, sub titlul simbolic „Scutire de la accident”.

Într-un cadru dominat de emoție și responsabilitate, vocea a peste 19 copii s-a auzit clar și a cerut răspicat: Vrem siguranță în trafic!Evenimentul a fost organizat de Coaliția pentru Siguranță Rutieră, în parteneriat cu Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, și a reunit parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților centrale, locale și ai societății civile, alături de ambasadori ai cauzei și, firește, de copii din mai multe județe ale țării.

Copiii, în centrul campaniei: „Nu vrem să mai fim victime. Vrem scutire de la accident”

 Momentul-cheie al evenimentului l-a constituit prezentarea declarației copiilor, un apel emoționant și puternic, redactat de elevi, prin care aceștia au cerut adulților măsuri concrete pentru a preveni accidentele rutiere.

„Nu vrem să mai fim victime. Vrem scutire de la accident. Vrem ca școala, drumul și locul de joaca să nu mai fie atât de periculoase” – a fost mesajul transmis în plenul Parlamentului de către un grup de elevi.

Angajamente la nivel înalt

Prin participarea la eveniment și dialogul cu cei 19 de copii, reprezentanții autorităților publice și-au declarat intenția de susținere a unor măsuri legislative, educaționale și administrative menite să reducă semnificativ accidentele rutiere în rândul minorilor. Astfel, fiecare semnatar a primit simbolic o „Scutire de la accident”, un mesaj tipărit care conține cifre relevante despre situația alarmantă a siguranței rutiere:

Anual, 120 de copii mor în accidente de circulație; aproape un sfert traversează neregulamentar.

În România, la fiecare 80 de secunde are loc un accident rutier.

Peste 1.600 de persoane își pierd viața anual pe drumurile publice din țara noastră, ceea ce echivalează cu întreaga populație a unei comune.

Media zilnică a accidentelor grave a depășit pragul de 12 în 2023, România fiind „fruntașă” la acest capitol în UE.

Asumare și implicare emoționalăEvenimentul a inclus o instalație interactivă cu statistici și mesaje de impact, precum și o cabină foto unde participanții au imortalizat angajamentul lor cu mesaje de responsabilizare. Totodată, ambasadorii campaniei au oferit testimoniale emoționante despre necesitatea unei schimbări urgente de mentalitate în trafic.

Campania continuă

„Scutire de la accident” este doar începutul. În perioada următoare, Coaliția pentru Siguranță Rutieră va intensifica tot ceea ce înseamnă colaborarea cu autoritățile pentru acțiuni concrete care pot salva vieți.

„Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere” este o inițiativă menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la pericolele din trafic. Campania este inspirată de viziunea europeană „Vision Zero” – obiectivul de a elimina decesele și rănirile grave din accidentele rutiere.

Statistici siguranță rutieră

Peste 1600 de persoane își pierd viața anual pe drumurile publice din țara noastră, ceea ce echivalează cu întreaga populație a unei comune din România.

6% - Anual, din fiecare sută de mașini înmatriculate, cel puțin 6 sunt angrenate în accidente rutiere, soldate cu pagube materiale, vătămări corporale și chiar decese. 

12 - Media zilnică a accidentelor grave a depășit pragul de 12 în 2023, România fiind „fruntașă” la acest capitol în Europa. 

2 - România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese în accidente rutiere raportat la un milion de locuitori. 

81 – În România sunt înregistrate 81 de decese din accidente rutiere raportat la 1 milion de locuitori. 

80 - La fiecare 80 de secunde are loc un accident rutier în România. 

120 – Anual, 120 de copii mor în accidente de circulație; aproape un sfert traversează neregulamentar.

50% - Prin proiecte și propuneri de politici publice, Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să ajute cu reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate și cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere. 

0 - Viziunea Zero 2050 a Comisiei Europene își propune reducerea la 0 a deceselor produse de accidente rutiere până în 2050, viziune care stă la baza obiectivelor Coaliției pentru Siguranță Rutieră.