Un proiect de lege privind protecția minorilor sub 18 ani în fața conținutului nociv distribuit pe platformele online de tip Very Large Online Platforms (VLOP) a fost depus la Senat de PNL.

Scopul proiectului este protejarea minorilor cu vârsta sub 18 ani de conținutul nociv distribuit pe marile platforme online, iar prin „conținut nociv" se înțelege orice material care:

a) instigă la violență sau comportamente autodistructive;

b) promovează tulburări de alimentație, ură de sine sau idei suicidare;

c) conține nuditate, pomografie sau exploatare sexuală;

d) conține scene de cruzime, agresiune sau violență extremă;

e) promovează comportamente ilegale, consum de droguri sau alcool;

f) afectează dezvoltarea emoțională și cognitivă a minomlui.

Platfomele VLOP au obligația de a implementa un mecanism verificabil de vârstă pentru toți utilizatorii noi și existenți, cu scopul de a restricționa accesul minorilor la conținutul periculos.

Platformele VLOP vor fi obligate să asigure control parental activ și personalizabil pentru conturile minorilor, precum și rapoarte lunare automate către părinți/tutori privind activitatea online a minorului și le va fi interzisă monetizarea conținutului live în care sunt implicați minori, fără consimțământul scris al reprezentantului legal.

De asemenea, inițiatorii vor ca platfomele VLOP să aibă obligația de a oferi acces la un serviciu de mediere digitală în limba română și în limbile minorităților naționale recunoscute oficial și să răspundă în temen de maximum 2 ore la orice notificare emisă de o autoritate competentă privind conținutul nociv accesat de un minor.

Totodată, platfomele care încalcă prevederile prezentei legi pot fi sancționate cu amendă între 0,5% și 3% din cifra de afaceri anuală globală.

Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Supravegherea Comunicațiilor (ANCOM), în colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), vor fi responsabile cu aplicarea prezentei legi.

O altă prevedere spune că Ministerul Educației, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Departamentul pentru Relații lnteretnice, împreună cu ONG-urile acreditate în domeniul protecției copiilor, vor elabora, implementa și promova un program național de educație media și alfabetizare digitală adresat elevilor cu vârste între s și 18 ani.

Programul național module obligatorii în curriculumul școlar privind educația digitală, discemământul critic, protecția datelor personale și identificarea conținutului nociv, campanii publice naționale pentru părinți și cadre didactice, materiale educaționale disponibile și în limbile minorităților naționale.

În cazul minorilor aparținând minorității maghiare sau altor minorități naționale, toate materialele infomative și educaționale vor fi traduse integral în limba matemă, în parteneriat cu organizați ile reprezentative.