4.500 de cadre didactice participă gratuit până în 2026 la cursuri de cetățenie digitală și cultură democratică în cadrul unui proiect.

4.500 de cadre didactice învață gratuit până în 2026 despre drepturi și responsabilități în online, accesibilitate, incluziune, stare de bine în online, etică și empatie în cadrul Incubatorului Civic Digital (ICD), un proiect de cetățenie digitală și cultură democratică implementat de Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Techsoup și Școala de Valori.

Proiectul se adresează tuturor cadrelor didactice care predau în mediul preuniversitar, o parte dintre activități adresându-se în special profesorilor de educație socială, informatică sau tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC).

Proiectul, sprijinit de Ministerul Educației și Cercetării, a început în septembrie 2023 și se va desfășura până în august 2026.

De la lansarea proiectului, la activitățile și cursurile offline și online ale acestuia au participat 2.747 de profesori, iar informațiile au ajuns la aproximativ 267.000 de elevi, se arată într-un comunicat de presă al ICD.

Incubatorul Civic Digital are trei componente:

- cursuri online gratuite pentru 4.500 de profesori prin Platforma de cursuri Predau Viitor, dezvoltată de Asociația Techsoup;

- inițiativa Școala Democratică prin care organizația Școala de Valori desfășoară activități offline și online folosind metodologii precum SELFIE și DigComp pentru elevi și profesori în 30 de școli și prin care urmărește folosirea principiilor democratice la nivelul tuturor deciziilor școlii;

-activități de advocacy derulate în special de Institutul Intercultural Timișoara pentru a crește numărul celor care știu ce înseamnă conceptul de cetățenie digitală.

Ce înseamnă cetățenia digitală și cultura democratică?

La activitățile despre cultura democratică, elevii învață despre valorile democrației, drepturile și libertățile omului, respectul pentru diversitate, cum să devină cetățeni activi și responsabili, cum să gestioneze pașnic conflictele, să asculte opiniile altora, iar la cele de cetățenie digitală despre bunăstare în online ori despre competențele necesare pentru a se exprima liber, a se implica pozitiv și a naviga responsabil în mediul digital.