UPDATESNSPA cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pentru anularea primului tur de prezidențiale

Rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, susține că “primul tur trebuie reluat, în condiții de legalitate deplină”.
UPDATE
CCR a transmis joi seară că, având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de președinte al României, Curtea precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.
În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale.
+++
SNSPA a anunțat că a transmis Avocatului Poporului o petiție pentru a-i solicita sesizarea Curții Constituționale a României, în conformitate cu atribuțiile prevăzute la art. 15 din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, republicată, cu invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituția României de către candidatul Călin Georgescu.
Petiția a fost primită de Avocatul Poporului, urmând a fi înregistrată și repartizată către domeniul competent, pentru soluționarea și formularea unui răspuns în termenul legal.
+++
SNSPA sesizează Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor, a declarat rectorul Remus Pricopie pentru Edupedu.ro.
Declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de rectorul SNSPA, Remus Pricopie:
„Colegii mei lucrează la sesizarea Curții Constituționale și sper ca în maxim o oră CCR să fie sesizată de SNSPA, dar cred că vor fi și alții care vor sesiza CCR-ul, astăzi. Se lucrează acum la acest document, îl vom prezenta când va fi gata.
Dar vă pot spune că noi ne aflăm, fără niciun fel de exagerare, și îmi cântăresc foarte bine cuvintele, în situația unei lovituri de stat pe care Federația Rusă a pregătit-o cu mult timp înainte și care să se desfășoare în ziua alegerilor.
Asta nu poate să nu fie o situație pe care CCR să nu o analizeze. Dacă nu se decide astăzi cel puțin suspendarea procesului până la clarificarea juridică a CCR, înseamnă că acceptăm că întrăm într-un tur 2 cu concurenții rezultați în urma unui tur 1 despre care avem astăzi date, ca urmare a desecretizării de ieri, că a fost profund viciat. Numai într-o situație utopică zic eu trecem cu vederea și mergem mai departe.
Suspendarea înseamnă că se întrerupe procesul pentru duminică. Eu sunt de acord că CCR nu poate decide într-o oră, dar nici nu poate fi indiferentă la ce se întâmplă. Încă avem dreptul să criticăm în România: luni s-au grăbit. Existau suficiente informații publice ca să insiste asupra acestui dosar. S-au rezumat la subiectul renumărării voturilor, când Constituția le dă o paletă mult mai largă.
Chiar și faptul că trebuie sesizată Curtea Constituțională, că altfel nu se întrunesc judecătorii CCR mi se pare o exagerare inacceptabilă: CCR trăiește într-un glob de sticlă? CCR trebuia să se autosesizeze de ieri după-amiază. CCR deservește România, iar în România se întâmplă lucruri fără precedent”.
+++
Curtea Constituțională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni și să insiste asupra verificării temeinice a legalității campaniei lui Călin Georgescu, desfășurată într-un mod atipic și lipsit de transparență, cu resurse declarate a fi de zero lei, susține Pricopie într-un comunicat remis presei.
"Au decis luni, însă contextul politic și noile informații de o gravitate excepțională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituțională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situația. Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eșuat. Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând și trăgând la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de țară, fie prin complicitate, fie prin acțiuni directe", a punctat rectorul SNSPA.
Remus Pricopie susține că, "dacă nu facem asta azi, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deși știm adevărul – că Georgescu este un trădător de țară, antrenat, lansat și susținut în luptă de ruși –, continuăm să perpetuăm scenariul conceput și orchestrat de Kremlin".
"O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în fața unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci și însăși democrația noastră. Primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituțiilor statului, pentru a garanta corectitudinea și legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentală, față de cetățeni și față de viitorul României", a mai spus Pricopie.
Comentarii