PulseZUniversitatea Babeș-Bolyai investește în digitalizarea educației prin proiectul DigiHUBB
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca derulează cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități din România, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), informează instituția de învățământ superior.
Proiectul, intitulat DigiHUBB, vizează dotarea cu infrastructură digitală a 15 laboratoare și a trei centre transversale, care vor sprijini dezvoltarea educațională și de cercetare în diverse domenii academice.
Printre cele șase școli academice implicate în proiect se numără: Arts & Humanities, Social Sciences, Life & Natural Sciences, Health, Engineering & Technology și Divinity. 13 dintre cele 15 laboratoare au fost deja echipate, iar centrele care susțin aceste laboratoare sunt EON-UBB-XR, hub-ul UBB de Tehnologii Inovative și Incubatorul de Afaceri UBB. Acestea vor contribui la promovarea realităților virtuale, inteligenței artificiale, roboticii și digitalizării afacerilor.
O componentă importantă a proiectului este formarea competențelor digitale ale cadrelor didactice și studenților, cu scopul de a asigura o utilizare eficientă a noii infrastructuri. În plus, un parteneriat cu AROBS Transilvania Software a condus la dezvoltarea unui sistem informatic low-code, care va digitaliza 250 de procese administrative interne, facilitând astfel accesul online la diverse servicii pentru studenți și angajați.
Potrivit reprezentanților UBB Cluj-Napoca, acest proiect strategic, cu o valoare de aproximativ 64,3 milioane de lei, va contribui la reducerea birocrației și la eficientizarea activităților administrative, prin înlocuirea documentelor fizice cu arhive digitale. Digitalizarea proceselor administrative va permite studenților să inițieze cereri și să urmărească soluționarea acestora online, fără a mai fi necesare deplasări fizice la universitate.
Proiectul DigiHUBB se derulează până la 31q decembrie 2025 și reprezintă un pas semnificativ în modernizarea educației universitare din România, cu impact pe termen lung asupra comunității academice și nu numai.
Comentarii