PulseZZodieru, sociolog Cult Research: Părinții evadează în timpul propriu, când dau telefonul copilului
Robert Olteanu, absolvent de științe politice și masterand în dezvoltare internațională și ajutor umanitar, pasionat de diplomație și cinematografie, discută cu sociologul Alexandru Zodieru despre filmul "Adolescence" și despre efectele lumii online.
O cercetare recentă realizată de Cult Research arată:
|
Alexandru Zodieru, sociolog, a fondat și conduce forma de cercetare de piață Cult Research, iar din 2016 este profesor asociat al Universității din București, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Acesta explică, într-un interviu PulseZ, care sunt efectele utilizării. Un dialog cu Robert Olteanu:
Moderator: Tinerii au o lume online, părinții nu o cunosc. Dată fiind lumea virtuală, tinerii ajung să aibă probleme și în lumea reală. Avem serialul acesta englezesc, Adolescence, care ne spune că tinerii au o proprie lume online, părinții nu o cunosc și, de cele mai multe ori, datorită problemelor din această lume virtuală, tinerii aceștia ajung să aibă probleme și în lumea reală. E adevărat? E o urmă de adevăr în serialul ăsta? Ne îngrijorează?
Alexandru Zodieru: Observ schimbări în comportamentul tinerilor, care vor și tin să se angajeze la fel și la facultate, unde predau cursul, un curs foarte aplicat de cercetare de piață, observ schimbări de-a lungul timpului.
Ele oricum sunt inerente, și generația noastră era diferită (de generația celor de dinaintea noastră, la fel și generația celor de acum este diferită față de generațiile anterioare.
Există schimbări, există modificări aduse și odată cu tehnologia și nu numai, cu impactul, cu influența social-media, o știm foarte bine acest lucru, este indiscutabil.
În acest context, cred că fenomenul acestui film menționat de dumneavoastră mai devreme este inerent, el va apărea și se va stinge, lucrurile nu se vor rezolva așa. Nu se vor rezolva nici dacă acest film continua și cu seria a doua,
Aceste probleme pe care copiii le au în viața lor personală, privată, sunt de multe ori sub radarul părinților. Oricât ar crede și ar vrea ei să fie de atenți. Așa că oricât ar încerca lucrul ăsta părinții de adolescenți, trebuie să fie conștienți că nu vor avea toate detaliile problemei și toată imaginea întregului tablou.
Moderator: Cred că pentru mulți sună puțin îngrijorător să punem problema lipsei de control, dacă acceptăm că părinții chiar nu au acces la lumea asta. Date ale studiului realizat de Cult Research arată că aproape jumătate din tinerii, între 5 și 14 ani, petrec foarte mult timp pe telefon, în medie, patru ore și jumătate. Copiii stau mai mult pe telefoane decât cu părinții.
Alexandru Zodieru: Pentru părinți este, de fapt, o evadare într-un timp personal din momentul în care ei cedează telefonul copilului. Dacă stă pe telefon copilul, în funcție, evident, și de vârstă, pentru părinte înseamnă timp liber. Înseamnă timp la propria lui dispoziție. Și observăm pe stradă, la restaurante, în diferite situații în care copiii primesc acel telefon, iar părinții savurează cu plăcere prânzul sau cina. Împreună, poate sunt de vorbă lucruri extrem de importante pentru ei.
Dar pentru copil este încă o cărămidă pusă la o temelie șubredă, de evoluție. După cum spun specialiștii, ecranele, sub diferite forme - televizor, telefon, tabletă, laptop și orice altceva - afectează mintea copilului.
În funcție, evident, de vârstă acestuia.
Cred că părinții evadează în telefonul acordat copilului. Evadează în propria lor libertate de acțiunea de decizie, de discuții.
Background
"Telefonul – un mijloc pentru liniștea părinților sau pentru binele copiilor?", se întreabă sociologul Alexandru Zodieru, într-un articol recent.
Comentarii