Dobos Niculae

de: Dobos Niculae 25 Iul 2019 21:46

Este trist sa constatam mereu ca in toate studiile privind performanta Romania este pe ultimul loc si in toate studiile privind neperformanta Romania este pe primul loc. Ar fi de dorit sa iesim din aceasta situatie, dar pentru asta ar trebui gasite, explicate cauzele si indepartate. Nici intr-un caz pentru ca suntem mai prosti sau mai slabi pregatiti decat altii, ci organizarea sociala.
Cred ca un astfel de studiu ar putea include si urmatorul capitol: Romanii in particular performeaza, dar Romania in ansamblu nu. Avem copii merituosi, olimpici la diferite materii, multi romani plecati inafara tarii performeaza si se afirma. Mai degraba conditiile (lipsa de conditii) create, nestimularea, neaprecierea activitatii de cerecetare inovare poate fi o cauza importanta a acestei situatii. Persoane slab pregatite profesional ajung in functii de decizie. Nu inovarea si cercetarea le intereseaza, ci in primul rand pastrarae pozitiei cu orice pret si relatii si actiuni dubioase care nu aduc plusvaloare. Ba chiar sunt deranjate de persoane mai bine pregatite din motivele de mai sus. Circula pe net o zicala care apreciez ca spune multe "cei care stiu trebuie sa primeasca aprobare de la cei care nu stiu". (inteligenta romanilor nu se desminte dar nu este orientata si folosita cum trebuie). Daca chiar in conditiile date prin pasiune si cunostinte cineva face o inovare se gasesc puzderie de functionari si politruci care sa-si insuseasca rezultatele, sa se laude cu ele, acoperind cat mai bine pe cel (cei) care le merita (ca sa nu le pericliteze pozitia?). Este important de observat ca cele mai performante din Europa sunt tarile nordice (Norvegia, Sedia Danemarca....., tari cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa si invers, la polul opus Bulgaria, Romania...... O fi vre-o legatura intre cele doua caracteristici (nivelul de inovare si nivelul de trai)?
La noi mai exista inca o conceptie gresita : "seful trebuie sa fie cel mai destept din firma". In tarile mai performante este alta conceptie: "Daca in firma (companie) tu est cel mai destept, nu ai angajat bine".
Poate abordam si situatia invatamintului superior: cum se obtin titluri si functii universitare. Cine primeste titlul de doctor dar si cine sunt conducatorii de doctorate.
Sa incercam sa corectam aceasta situatie spre binele tuturor. Oare se poate?


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului EurActiv.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.

Advertising