adline

de: adline 07 Mai 2011 00:57

Oare?
Daca aceasta este o propunere romaneasca (si ar trebui sa fim ceva mai responsabili cu utilizarea acestui calificativ!) pentru fermele mici din Europa, atunci nu ne ramane decat sa speram cu vom avea si o propunere europeana privind viitorul fermelor mici din Romania!!
Desi initiative CRPE este meritorie, studiul de fata sufera de mari carente. Aceasta schema ne este vanduta ca scop care serveste … altor scopuri: a. “accesul acestor fermieri la bani…” b. încurajarea vânzãrii pãmântului de cãtre cei cu loturi mici”. Dar de ce, care anume este obiectivul final? Cum am vrea sa fie mediul rural romanesc in 15-20 ani, pentru a propune o astfel de schema?

Mai departe,
- nu avem o tipologie a acestor proprietari de ferme;
- nu avem o tipologie a acestor ferme, de altfel, exceptand nivelul subventiei primite;
- Nu avem o evaluare a impactului unei astfel de propuneri ( sau nu chiar, apare la un moment dat afirmatia “Efectele asupra costurilor administrative ar trebui sã fie spectaculoase” ! m-am linistit!);
- Se compara mere cu pere: nivelul subventiei din state cu rate diferite de aplicare a SAPS, dar si din state cu scheme diferite de subventionare, SPS si SAPS.
Si lista carentelor ar putea continua. Este din nefericire inacceptabil de lunga in raport cu importanta problemei analizate. Aceasta propunere isi putea gasi poate locul, intr-o analiza critica, pro si contra, alaturi de alte masuri care sa ne permita sa facem din agricultura Romaniei un partener credibil la realizarea obiectivelor europene.
Sau macar sa ne fi indicat care sunt alternativele pentru acesti 90% din proprietari de exploatatii mici in a-si asigura consumul in urma vanzarii pamantului,? Le dam niste carduri de fidelitate la cel mai apropiat supermarket?

Sau, in loc sa le dam ceva ca sa-l vanda, n-ar trebuipoate sa ne gandim la cum anume i-am sustine pentru a desfasura si altceva pe langa aceasta activitate agricola?


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului EurActiv.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.

Advertising