Andrita Stefan

de: Andrita Stefan 20 Nov 2021 19:02

Exista in Romaania o sursa de energie electrica ce ar putea fi valorificata foarte simplu si fara sacrificii financiare semnificative de la buget. Este vorba de energia produsa de prosumatori.
In acest moment exista reglementari privind prosumatorii, consumatori care pot produce in centrale proprii de putere mica (in principal solare) si livra in sistem energie electrica. A fost si un program de sustinere a investitiilor in domeniu dar accesul la program a fost limitat de sumele mici disponibile si probabil si de alti factori economico-financiari.
Livrarea de energie in sistem de la prosumatori ar putea avea succes si fara finantare directa a investitiei dar cu stabilirea unui sistem de pret avantajos pentru energia produsa de prosumatori, mai ales in conditiile actuale de crestere a pretului energiei la nivel global.
Cu alte cuvinte o investitie in panouri solare care sa livreze energia produsa in sistem nu se va amortiza niciodata in conditiile actuale de stabilire a pretului. Dar culmea, investitia se va amortiza intr-un termen rezonabil daca in loc sa u livrez in sistem voi stoca energia in acumulatori pentru uzul propriu. Si asta desi investitia in acumulatori este importanta.
Ne intrebam atunci de ce se umplu campurile de panouri solare ?
In primul rand pentru ca pentru energia produsa de acestea se acorda certificate verzi care fac sa se amortizeze investitia in 5 pana la 8 ani. In plus pentru a putea instala un camp de panouri trebuie sa gasesti modalitatea de a deturna terenul de la destinatia de folosinta pentru agricultura ceeace se face cel mai probabil prin mituirea unor functionari.

Pentru ca investitia unui prosumator sa devina rentabila este nevoie de compensarea in natura kwh la kwh pentru energia consumata si plata productiei ce depaseste consumul la un pret de minim 80% din pretul la care se plateste energia de catre consumatori ( cu toaate taxele incluse) . Pentru clarificare vin cu un exemplu: Conform reglementarilor actuale energia consumata de un prosumator se evalueaza la circa un leu cu toate taxele prevazute iar energia livrata de acelas prosumator se evalueaza la 20 bani. Deci prosumatorul trebuie sa livreze in sistem circa 5kwh pentru un kwh consumat si ceeace depaseste consumul va fi platit cu 20 bani pe kwh. Este drept are niste facilitati importante in reducerea si simplificarea taxelor si impozitelor. Acestea sunt conditiile in care investitia nu se va amortiza in cei 25-30 de ani de viata ai instalatiei, daca nu cumva s-a defectat la cateva zile dupa expirarea garantiei.
Pentru eficientizare este necesara compensarea fiecarui kwh consumat cu un kwh produs, deci practic si surplusul livrat platit cu minim 80 bani. Orcum pentru economia generala a sistemului energetic un kwh platit in aceste conditii va fi mai ieftin decat cel platit campurilor de panouri solare cu certificate verzi incluse.
Si uitasem ca este obligatorie simplificarea sistemului de aprobari si avize pentru a deveni prosumator.


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului EurActiv.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.

Advertising