România este considerată printre cele mai puțin relevante țări în materie de politici europene, o poziție îngrijorătoare având în vedere preluarea președinției Consiliului UE în doar câteva săptămâni.

Un studiu al think-tankului European Council on Foreign Relations (ECFR)  arată că România este una dintre țările cu cea mai mică relevanță la nivel european, scrie G4Media.

Dintre toate statele membre UE, doar Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta și Croația sunt poziționate mai slab în raportul privind formarea de alianțe în interiorul UE. Raportul se bazează pe interviuri cu peste 800 de experți din întreaga Uniune Europeană (politicieni, academicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști). Doar 0,8% dintre cei chestionați cred că țara lor ar discuta cu România chestiuni de politici europene, dintre toate statele membre.

Cercetarea a fost realizată de ECFR în perioada 24 aprilie-12 iunie 2018, iar raportul complet a fost publicat pe 30 octombrie. Experții intervievați au răspuns la întrebarea: „Ce stat membru UE ar fi contactat de guvernul țării dvs. în chestiuni de politici europene (selectați până la 5 țări)?”.

Cele mai influente state UE sunt considerate Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda, Italia și Polonia.