Președinția română a Consiliului UE a promovat România cu ocazia “Zilei porților deschise” la instituțiile europene din Bruxelles, care a avut loc sâmbătă, între 10:00 și 18:00, ora locală.

Mii de vizitatori care au trecut porțile Consiliului Uniunii Europene au avut ocazia să descopere mai multe informații despre România, care deține pentru prima dată Președinția Consiliului UE.

”Acest  eveniment de maximă vizibilitate la nivelul instituțiilor UE reprezintă un prilej excelent de familiarizare a celor care vizitează Consiliul cu țara noastră, în calitatea sa de Președinție a Consiliului UE. Promovăm așadar România digitală, interactivă, creativă, elemente care se regăsesc printre prioritățile Președinției române a Consiliului UE. Iar vizitatorii au fost încântați. Este o plăcere să descoperim ce succes are standul României”, a declarat ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu.


Standul României a fost conceput sub o formă interactivă, inclusiv prin intermediul unor instalații digitale, precum Butterfly Effect creat de Labolatorul Modulab.

Vizitatorii au fost invitați să participe la concursuri de cunoștințe generale despre România sau să explice în câteva cuvinte "ce înseamnă UE pentru mine?”,  fiind premiați cu materiale promoționale ale Președinției române a Consiliului UE.

Cu această ocazie au fost inaugurate trei expoziții speciale în clădirile Justus Lipsius și Europa ale Consiliului - o expoziție de fotografie istorică dedicată celui mai frumos simbol al Centenarului Marii Românii: Regina Maria - "Regina Maria, ambasadorul irezistibil al istoriei și artei tradiționale românești”, realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația Forums și Muzeul Național Bran și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale; expoziția „Mănăstiri și Biserici din România” a artistului elvețian Anton Kaindl, lucrări ce aparțin colecției Reginei Maria de la Castelul Bran, parte din patrimoniul cultural al Muzeului Național din Bran, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale; precum și o expoziție de sculptură cu operele artistului român Vladimir Kazan.