Ministerul culturii mai are doar câteva zile până va expira termenul la care poate depune o solicitare pentru înscrierea sitului Roșia Montană pe lista patrimoniului mondial, atrag atenția Ordinul Arhitecților și unele grupuri civice.

UPDATE

Întrebat de acest termen, premierul Ludovic Orban a declarat marți, la Parlament, că PNL a susținut încă de la început înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO, procedura fiind blocată de guvernul PSD.

El a mai spus că a solicitat ministrului culturii să analizeze situația, să se consulte cu alte ministere și cu cei care reprezintă România în litigiul de la Tribunalul Internațional de Soluționare a Litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID) cu compania Gabriel Resources: ”Trebuie să vedem dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară: noi vrem înscrierea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO”.

Premierul susține că termenul nu expiră la sfârșitul lunii, ci ”se întârzie un pic procedura de înscriere”.

+++

Ordinul Arhitecților din România (OAR) solicită deblocarea de urgență a procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, "oprite în mod nedemn și nejustificat în 2018", potrivit unui comunicat remis presei marți, 28 ianuare.

OAR precizează că a propus ministrului culturii încă din anul 2007 înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial.

OAR avertizează asupra posibilelor efecte ale depășirii termenului-limită.

Posibile consecințe

 
  • O solicitare similară poate fi depusă și până la sfârșitul lui 2021, însă nedepunerea solicitării în 2020 nu va contribui decât la prelungirea stării actuale fizice de proastă conservare a patrimoniului de la Roșia Montană și, în ciuda motivelor invocate de România în 2018, poate chiar slăbi apărarea țării noastre în procesul internațional.
  • Astfel, dacă până în vara anului 2021 Comitetul Patrimoniului Mondial nu analizează dosarul (fapt posibil procedural dacă România depune solicitarea la începutul lui 2021) este necesară o redepunere a acestuia și reluareaevaluării ICOMOS. Pe de altă parte, nu există nicio garanție că procesul ICSID, care în acest moment nu are stabilite termene pentru etapele următoare, se va termina până la începutul anului 2021. - arată OAR, în comunicatul din 28 ianuarie.

Comunitatea Declic, cunoscută pentru strângerea de semnături și fonduri pentru campanii ad-hoc, s-a gândit la un mesaj în care i se adresează direct primului-ministru, de tipul "Ne trădezi sau semnezi?”

Mesajul Declic, transmis membrilor comunității:

Suntem într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea patrimoniului din Roșia Montană. Dacă până pe 1 februarie Guvernul Orban nu notifică UNESCO, ratăm șansa înscrierii în patrimoniul mondial.

Așa că am pregătit un mesaj percutant pentru Ludovic Orban: "Ne trădezi sau semnezi pentru Roșia Montană în UNESCO?”

Grupul civic intenționează să atragă fonduri pentru expunerea acestui mesaj pe un panou din centrul orașului, pe lângă bannerul afișat deja în Piața Victoriei, vis-a-vis de clădirea Guvernului.

De ce s-a ajuns aici?

În 2018, ministrul culturii de atunci, George Ivașcu, a cerut amânarea dosarului din cauza litigiului de la ICSID.

”"Guvernul României, prin Ministerul culturii și identității naționale, rămâne responsabil în problematica de securitate națională cu privire la Roșia Montana și propune soluția rațională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montana în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington", a explicat Ivașcu.

El a mai susținut că România poate pierde 4,37 miliarde de dolari: "Ținând cont de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român”.

Primele audieri în dosar au avut loc în decembrie 2019.