La Spitalul Elias a fost descoperită în sângele pacienților o bacterie care se dezvoltă în fecale. Analizele au arătat că aceasta provenea dintr-un săpun produs de Romchim. Cazul a fost mușamalizat de autorități, scrie tolo.ro.

În iulie 2014, un nou-născut și un bătrân bolnav de cancer au intrat în septicemie, după ce au contactat infecții nosocomiale la Spitalul Elias. În urma investigațiilor Laboratorului de microbiologie de la Elias a fost identificată bacteria din din sîngele pacienților: Serratia marcescens.

Denumită și "bacteria de hazna”, aceasta a fost descoperită de două angajate ale Laboratorului de la spitalul Elias în săpunul lichid folosit în spital. Este vorba de săpunul Maxil, produs de fabrica Romchim din Târgu Mureș.

Directorul spitalului, Doina Dimulescu, a trimis probele la Institutul Cantacuzino, care a descoperit că existau două milioane de bacterii pe un mililitru. Directorul medical Daniela Safta le-a povestit jurnaliștilor GSP că Romchim a negat inițial existența bacteriei în produsele sale.

La începutul lui august 2014, spitalul a declanșat însă un control la toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie, și toate probele au ieșit contaminate cu germeni.

Spitalul Elias a mai trimis o serie de probe la Cantacuzino, pentru a se stabili dacă tulpinile de Serratia marcescens găsite în sângele pacienților aparțineau aceluiași genotip cu tulpinile găsite în săpunul lichid.

Analizele au arătat că bacteriile din sînge aveau același genotip cu cele din săpun.

Conducerea spitalului a informat Direcția de Sănătate Publică, Institutul de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. Scandalul a devenit public în octombrie 2014, situația fiind dezvăluită de jurnalista Elvira Gheorghiță, de la Mediafax.

Ca și Patriciu Achimaș-Cadariu în cazul Hexi Pharma, ministrul Nicolae Bănicioiu a dat vina, scriu jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor, pe legislația europeană: "Acele certificate sunt în acord cu ceea ce prevede legislația europeană, avem chiar o directivă. Testele sunt făcute de producător și acele teste sunt prevăzute în certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declarație falsă și de o testare, probabil, improprie”.

Consilierul său, medicul Alexandru Rafila, a precizat că bacteria găsită la Elias "poate produce infecții, dar numai în procent de 2% din infecțiile nosocomiale”.

Conducerea Elias a informat și alte spitale care foloseau Maxil. Daniela Safta susține că la Focșani și la Spitalul de Transplant Cardiologic din Târgu Mureș au găsit același germene în săpun.

În urma acestei situații, la Elias a fost necesară înlocuirea întregului sistem de circulație al săpunului lichid, iar Romchim a fost exclusă de la licitații. A dat însă în judecată unitatea medicală. Pe 14 aprilie 2016, Elias a câștigat cu Romchim.

În 2014, Ministerul Sănătății a declanșat o serie de controale, dar firma din Târgu Mureș nu a pățit nimic, directorul executiv Cornel Moldovan declarând pentru jurnaliștii GSP că, în 2014, au fost câteva loturi cu o abatere.

"Recunoaștem că am greșit și ne-am îmbunătățit tot procesul de fabricație a antisepticelor. Am încercat să depășim momentul, deși a fost un scandal atunci. Știți, noi suntem o firmă mică, reprezentăm sub 1% din piața de dezinfectanți. Când Ministerul Sănătății a ordonat controlul, firmele mari au căzut testul și nimeni n-a luat măsuri”, a susținut Moldovan.

Întraga investigație pe tolo.ro.