Primăriile din București și Ilfov au semnat, joi, un acord de înființare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, acest moment fiind catalogat de către Gabriela Firea drept unul istoric.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu cei 40 de primari ai localităților din județul Ilfov au semnat acordul pentru înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, formată din reprezentanți ai CGMB, ai Consiliului Județean Ilfov și ai consiliilor locale, care va avea rolul de a asigura și monitoriza transportul în comun în București și în județul Ilfov, scrie News.ro.

"Un moment istoric"

Gabriela Firea a susținut că acesta "este un moment istoric", dat fiind faptul că abia după 10 ani de regulamente europene a fost înființată o astfel de asociație.

"Este un moment pe care eu l-aș cataloga fără să exagerez, unul istoric, pentru că de 11 ani avem o legislație care privește transportul intercomunitar, avem, de asemenea, de 10 ani regulamente europene, dar abia astăzi putem constitui o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru transportul public în regiunea București-Ilfov”, a susținut primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a menționat că firmele private de transport vor putea asigura transportul pe traseele neacoperite de autobuzele RATB, intrând astfel "în legalitate".

"Faptul că noi astăzi începem un moment T 0 de calitate, performanță, transport integrat și predictibil în regiunea București-Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (...) Și companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început pentru societățile private pentru că vor intra în legalitate și în permisiunea de a acoperi aceste trasee", a spus Firea.

"Va fi un salt foarte uriaș pentru utilizatorii transportului public"

Prefectul județului Ilfov, Marius Ghincea, a comparat ceremonia de semnare a actelor pentru înființarea oficială a asociației cu momentul în care astronautul Neil Armstrong a pășit pe lună, spunând că "va fi un salt uriaș pentru utilizatorii transportului public", potrivit News.ro.

"În urmă cu 48 de ani, omul pășea pentru prima dată pe lună și acum spun că micul pas făcut de noi astăzi va fi un salt foarte uriaș (sic!) pentru utilizatorii transportului public din regiunea București-Ilfov. Nu putem vorbi despre dezvoltarea acestor două unități administrative fără să luăm în considerare că ele sunt interconectate. Astăzi, de Sfântul Ilie, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene", a spus prefectul de Ilfov.

Înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București Ilfov (ADITPBI), formată din reprezentanți ai CGMB, ai Consiliului Județean Ilfov și ai consiliilor locale, care va asigura și monitoriza transportul în comun în București și Ilfov și care o are drept președintele pe Gabriela Firea, este una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea București-Ilfov.

ADITPBI trebuie să elaboreze planul integrat de transport și circulație la nivelul regiunii pentru transportul public de călători și să monitorizeze implementarea lui, să asigure integrarea tarifară și introducerea sistemelor moderne de e-ticketing și management de trafic și transport, elaborează norme și proceduri pentru toate tipurile de transport, să asigure dispecerizarea transportului, să efectueze plățile compensatorii către operatori, să urmărească implementarea proiectelor de investiții și să coordoneze înființarea unui centru de instruire, formare și dezvoltare profesională pentru lucrătorii din domeniu, mai relatează News.ro.