Primăriile din București și Ilfov au semnat, joi, un acord de înființare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, acest moment fiind catalogat de către Gabriela Firea drept unul istoric.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov au semnat acordul pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale, care va avea rolul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, scrie News.ro.

"Un moment istoric"

Gabriela Firea a susţinut că acesta "este un moment istoric", dat fiind faptul că abia după 10 ani de regulamente europene a fost înființată o astfel de asociație.

"Este un moment pe care eu l-aş cataloga fără să exagerez, unul istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem, de asemenea, de 10 ani regulamente europene, dar abia astăzi putem constitui o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru transportul public în regiunea Bucureşti-Ilfov”, a susţinut primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a menționat că firmele private de transport vor putea asigura transportul pe traseele neacoperite de autobuzele RATB, intrând astfel "în legalitate".

"Faptul că noi astăzi începem un moment T 0 de calitate, performanţă, transport integrat şi predictibil în regiunea Bucureşti-Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (...) Şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început pentru societăţile private pentru că vor intra în legalitate şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee", a spus Firea.

"Va fi un salt foarte uriaş pentru utilizatorii transportului public"

Prefectul judeţului Ilfov, Marius Ghincea, a comparat ceremonia de semnare a actelor pentru înfiinţarea oficială a asociaţiei cu momentul în care astronautul Neil Armstrong a păşit pe lună, spunând că "va fi un salt uriaş pentru utilizatorii transportului public", potrivit News.ro.

"În urmă cu 48 de ani, omul păşea pentru prima dată pe lună şi acum spun că micul pas făcut de noi astăzi va fi un salt foarte uriaş (sic!) pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucureşti-Ilfov. Nu putem vorbi despre dezvoltarea acestor două unităţi administrative fără să luăm în considerare că ele sunt interconectate. Astăzi, de Sfântul Ilie, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene", a spus prefectul de Ilfov.

Înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov (ADITPBI), formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale, care va asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov și care o are drept preşedintele pe Gabriela Firea, este una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov.

ADITPBI trebuie să elaboreze planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii pentru transportul public de călători şi să monitorizeze implementarea lui, să asigure integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing şi management de trafic şi transport, elaborează norme şi proceduri pentru toate tipurile de transport, să asigure dispecerizarea transportului, să efectueze plăţile compensatorii către operatori, să urmărească implementarea proiectelor de investiții şi să coordoneze înfiinţarea unui centru de instruire, formare şi dezvoltare profesională pentru lucrătorii din domeniu, mai relatează News.ro.