72.627 de copii din România aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, dintre care mai bine de unu din zece sufereau din cauza plecării ambilor părinți la muncă în afară, potrivit datelor ANPDCA de la finalul anului 2022.

72.627 de copii din România aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate, dintre care mai bine de unu din zece sufereau din cauza plecării ambilor părinți la muncă în afară, potrivit datelor Aceste date ale ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție) nu reflectă ”numărul real al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, dacă luăm în calcul sutele de mii de români care pleacă în fiecare an ca lucrători sezonieri în agricultură”, atrage atenția World Vision România.

Drept urmare, numărul de copii deprivați de prezența părinților este mult mare. Sute de mii de copii sunt într-un mai mare risc de abandon școlar și de-a se simți singuri din cauza absenței mamelor sau a taților. 

Pe 28 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni, World Vision România și World Vision Germania au demarat campania "Diaspora nu-și uită copiii". Prin această inițiativă, fundația vrea să integreze 100 de copii, cu părinții plecați în strainătate, într-un program de after-school. 

Astfel, ei vor primi zilnic o masă caldă și două ore de ajutor pentru teme, cât și consiliere psihologică și acces la activități de educație non-formală. 

”Orice copil percepe plecarea mamei sau a tatălui ca pe un abandon, chiar dacă i se explică că părinții muncesc în străinătate pentru el, ca să-i poată asigura cele necesare unui trai decent: alimente, haine și rechizite. Toate studiile ne arată că performanța la școală este direct legată de bunăstarea emoțională și invers. Tocmai de aceea, noi vrem să-i sprijinim pe acești copii atât din punct de vedere educațional, cât și emoțional. În plus, ne dorim să intervenim de la vârste cât mai mici, chiar din ciclul primar, pentru că atunci traumele abandonului sunt resimțite mai puternic decât la adolescență", a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România. 

5,7 milioane de români au părăsit granițele țării pentru a găsi un trai mai bun departe de casa lor, potrivit Ministerului Românilor de Pretutindeni.