Reprezentanții oficiilor consulare din Marea Britanie și reprezentanții MAE au prezentat situația activității de la fiecare oficiu consular, cu accent pe importanța informării corecte și în timp real a cetățenilor români.

La data de 31 mai 2021, a fost organizată cea de-a doua reuniune din cadrul campaniei „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021”, în format videoconferință, la care au participat reprezentanți ai Departamentului Consular din cadrul Ministerului afacerilor externe, ai misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale României din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (Ambasada României la Londra, Consulatul General al României la Edinburgh și Consulatul General al României la Manchester) și ai comunităților și mediului asociativ românesc din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

De asemenea, la discuții a participat doamna Laura Popescu, ambasadorul României la Londra. 

Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanții mediului asociativ românesc s-au arătat interesați de prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro), în special din perspectiva obținerii programărilor, de stadiul extinderii rețelei consulare pe teritoriul Regatului Unit, cu accent pe stadiul operaționalizării oficiilor consulare de la Belfast și Birmingham, organizarea de consulate itinerante (mobile), îmbunătățirea mijloacelor de comunicare prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și alte teme de interes pentru membrii comunității românești, informează Ministerul de externe.

Reprezentanții oficiilor consulare din UK și reprezentanții MAE au prezentat situația activității de la fiecare oficiu consular, cu accent pe importanța informării corecte și în timp real a cetățenilor români, încurajându-i pe reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți la reuniune să valorifice avantajele sistemelor informatice prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare și să disemineze informațiile primite în rândul comunităților românești locale.

Reprezentanții MAE au prezentat succint stadiul operaționalizării noului sediul al secției consulare a Ambasadei României la Londra și au reiterat gama serviciilor consulare care sunt prestate temporar la noul sediu.

Totodată, în cadrul discuțiilor, s-a evidențiat faptul că modalitatea optimă de a identifica în mod direct problemele cu care se confruntă cetățenii români care călătoresc sau muncesc în străinătate constă în dialogul permanent cu aceștia. 

”Pe parcursul reuniunii, reprezentanții MAE au purtat un dialog deschis și aplicat cu membrii comunității românești, părțile apreciind utilitatea acestui exercițiu de comunicare”, potrivit comunicatului instituției.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Londra, Secției consulare și a Departamentului Consular.

Următoarele reuniuni se vor realiza bilunar sau cu ocazia unor deplasări în străinătate ale reprezentanților Departamentului Consular. Coordonatele acestor reuniuni vor fi comunicate în timp util comunităților românești din afara granițelor țării.