Ministerul Apărării Naționale anunță că a început vaccinarea non-stop, în perioada 4-11 mai, în toate centrele sale din țară. De asemenea, tot de astăzi, medicii de familie au început și ei să administreze vaccinul Johnson&Johnson.

Într-o primă etapă, imunizarea a început marți dimineața în centrele de vaccinare organizate de către Spitalul de Universitar de Urgență Militar Central din București și unitățile sanitare militare din țară care sunt și centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin.

Astfel, timp de o săptămână, în centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara, populația generală care dorește să se vaccineze se va prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă.

Totodată, persoanele vaccinate se înregistrează direct în RENV și vor fi planificate pentru efectuarea dozei de rapel.

În perioada următoare, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin și de solicitările pe plan local, și celelalte patru spitale militare din rețeaua medicală a MApN vor putea crește ritmul de vaccinare, respectiv vor putea asigura vaccinarea fără programare prealabilă. Toate informațiile referitoare la aceste aspecte vor fi comunicate în timp util, la nivel central, precum și de fiecare unitate sanitară militară în parte.

+++

Tot de marți a început vaccinarea în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Janssen produs de Johnson&Johnson.

Vaccinul COVID-19 Janssen este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Spre deosebire de celelalte trei vaccinuri folosite deja în UE - cele fabricate de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford - vaccinul Janssen este administrat într-o singură doză.