Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu (comprimate de 65 mg) către populație a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare. Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea "Campanie distribuție iodură de potasiu”: https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele.

În farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor, care se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

Ministerul Sănătății a atras de mai multe ori atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență cauzat unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.