Țările prezente la conferința COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă seară un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, informează agențiile internaționale de presă.

COP26 face apel, în declarația finală, la țările lumii să înceapă renunțarea la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei "renunțare treptată" la cărbune cu expresia "reducere treptată", în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters.

Ministrul mediului din Elveția, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final.

Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunțe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia.

După aprobarea acordului, președintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că "regret profund" schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.

Reacțiile internaționale nu au fost extrem de entuziaste, chiar dacă liderii au salutat unele progrese făcute în cele două săptămâni de dezbateri.

"Din păcate, voința politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăși profundele contradicții" dintre țări și "este timpul să trecem în regim +urgență+", și-a exprimat regretul secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Salutând "bineveniți pași înainte", el a enumerat obiectivele "nerealizate", precum ajutorul financiar pentru țările cele mai sărace, sau "sfârșitul subvențiilor pentru combustibilii fosili, ieșirea din cărbune, stabilirea unei preț pentru carbon". "Catastrofa climatică bate în continuare la ușă", a avertizat el.

"Mai sunt multe de făcut în anii următori", a declarat șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a cărui țară a găzduit conferința. "Dar acordul de astăzi este un mare pas înainte", a susținut el. "Și ceea ce este important este că avem primul acord internațional de reducere a utilizării cărbunelui și un plan de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade" mai mult decât în era preindustrială.

"COP26 s-a încheiat. Iată un scurt rezumat: +la, la, la+", a acuzat tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, reluând o serie de acuzații adresate în prealabil liderilor mondiali. "Munca adevărată continuă în afara acestor săli. Și nu vom renunța niciodată, niciodată", a declarat pe Twitter emblematica figură a mișcării Fridays for Future.

COP26 "a ținut în viață obiectivele Acordului de la Paris, oferindu-ne șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius", a salutat președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

"Am făcut progrese în realizarea celor trei obiective pe care ni le-am propus la începutul COP26" și aceasta "ne face încrezători că putem oferi omenirii un spațiu sigur și prosper pe această planetă. Dar nu va fi timp de pierdut: ne așteaptă în continuare o muncă grea", a adăugat ea.

"Trăim un moment cu adevărat istoric", a salutat actualul ministru al mediului din guvernul german, social-democrata Svenja Schulze. "Eliminarea progresivă a cărbunelui a fost lansată acum în lumea întreagă" și a apărut un "nou model economic", a adăugat ministrul care și-ar fi dorit ca formularea în legătură cu cărbunele să fie "puțin mai clară". Acest lucru a fost "atenuat puțin, dar a rămas" și a fost "foarte, foarte greu până în ultima secundă", iar Germania și UE au trebuit "să construiască o mulțime de punți" pentru a ajunge acolo.