Miniștrii muncii din UE au ajuns luni seară la un acord asupra unei reforme a Directivei privind lucrătorii detașați. 4 state estice au votat împotriva acordului ce prevede că muncitorii detașați vor putea lucra cel mult 12 luni în alt stat membru.

UPDATE

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat, la RFI, că "era de așteptat ca marile economii din vestul Europei să spună la un moment dat un nu hotărât acestui mod șmecheresc în care unii, în principal angajatori din est sau chiar angajatori din vest care și-au deschis puncte de lucru în România, modul ăsta șmecheresc în care a fost exploatată forța de muncă din fostul bloc răsăritean: îi angajăm pe salariul minim aici, le mai dăm ceva bănuți la traistă, îi ducem acolo".

"E adevărat, ei ocupă niște locuri de muncă ce ar fi trebuit să fie plătite la cel puțin condițiile minime obligatorii din legislația națională sau din contractele colective la nivel de companie sau sectorial din țara respectivă. Pe cale de consecință, orice loc de ăla de muncă ocupat șmecherește la valori mult mai mici duce la rândul său la contribuții la sistemele de securitate socială mai mici. De aici, șubrezirea sistemului de securitate socială, de aici, excesul cetățenilor din est de a accesa prestațiile sistemelor de securitate socială din vest, care pune presiune pe factorul politic, apar reacții adverse, a apărut Brexitul, apar tot felul de noi jucători pe piața politică europeană, vedeți și rezultatul alegerilor din Cehia, vedeți mesajele cu care s-au câștigat alegerile. Era evident că vom ajunge aici”, a comentat Costin.

***

Potrivit Directivei din 1996, o firmă își putea trimite temporar lucrătorii la muncă în alte țări din Uniune, urmând să plătească mai departe pentru ei contribuțiile sociale la fel ca în țara de origine a muncitorilor. Extinderea spre est a UE a dus la folosirea masivă a acestei prevederi de către firme din Polonia și din alte state din estul blocului comunitar, state care de altfel s-au opus modificării acestei directive.

Obiectivul noii înțelegeri este mai buna protejare a celor angajați față de dumpingul salarial și social. De aceea, detașările vor fi limitate pe viitor la maximum 12 luni - propunerea Franței, cu posibilitatea de prelungire, în cazuri excepționale, până la 18 luni, relatează Deutsche Welle.

Domeniul Transporturilor nu se va supune deocamdată acestor noi reglementări, urmare a opoziției puternice venite din partea celor patru state membre ale Grupului de la Vișegrad, dar și a spaniolilor și portughezilor. În acest domeniu se va aplica în continuare Directiva referitoare la remunerarea lucrătorilor detașați din 1996, până la adoptarea unei reforme consacrate special sectorului transportului rutier.

Polonia și Ungaria au votat și împotriva acordului obținut după mai multe ore de negocieri. La fel au votat și Letonia și Lituania, în timp ce Marea Britanie, Irlanda și Croația s-au abținut.

România, reprezentată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a votat în favorarea modificărilor, deși ele i-ar putea afecta pe muncitorii români detașați.

Ce urmează

În urma acestui acord, Consiliul poate începe negocierile cu Parlamentul European, care dorește ca durata minimă de detașare să fie de 24 de luni.